Supă de melci

100Melci gătiți în maniera franțuzească (escargots) am mai mâncat – și acasă și acasă la mama lor, dar supa de melci a fost o premieră. Rețeta mi-a indicat-o un prieten din Karlsruhe, care mi-a și spus că este o mâncare tipică zonei Baden. Aici este rețeta din care m-am inspirat. Cum erau slabe speranțe să găsesc melci proaspeți (doar dacă i-aș fi cules după o ploaie de prin parc), am folosit carne de melc congelată (se găsește la Cora, la kg), pe care am lăsat-o peste noapte în frigider să se dezghețe lent. Din cantitățile prezentate mai jos vă ies patru porții de supă. Dacă dublați cantitatea de usturoi o să semene la gust (și textură) cu ciorba de burtă.

Ce vă trebuie?

  • 100 g carne de melci;
  • 40 g slăninuță (sau piept de porc mai gras);
  • 20 g unt;
  • 4 șalote;
  • 4 căței de usturoi;
  • 400 mL supă de carne (de pui sau de vită);
  • 70 mL vin alb sec;
  • 20 mL coniac;
  • 300 mL smântână grasă (32% grăsime);
  • 2 gălbenușuri de ou;
  • ½ legătură de pătrunjel;
  • sare și piper – după gust.


Cum procedați?

    • Carnea de melc se spală bine, se scurge și se taie fâșii;
    • Slănina se taie cubulețe mici;
    • Șalotele se curăță și se toacă ceva mai mărișor;
    • Usturoiul se curăță și se trece prin presă;
    • Pătrunjelul se spală, se scurge bine și se toacă;
    • Smântâna se bate ca pentru frișcă (fără a-i pune zahăr însă!);
    • Se încinge untul și se călește slănina în untul topit până când se rumenește;
    • Se adaugă ceapa și se sotează 2 minute;
    • Se adaugă usturoiul și se mai sotează 30 de secunde;
    • Se adaugă melcii și se sotează 2 minute la foc mediu, amestecând continuu cu o lingură de lemn;
    • Se stinge cu vin alb;
    • Se adaugă supa și se fierbe încet, la foc mic, vreme de 30 – 35 de minute;
    • Se adaugă coniacul;
    • Gălbenușurile se amestecă cu 2 – 3 linguri de supă limpede (nu prea fierbinte);
    • Se ia supa de pe foc și se drege cu gălbenușurile;
    • Se adaugă 200 mL smântână bătută, se amestecă, se potrivește gustul de sare și piper;
    • Se adaugă pătrunjelul tocat, se amestecă și se lasă 2 – 3 minute înainte de a pune supa în boluri.

Peste supa din boluri se pune restul de smântână și se ornează cu pătrunjel tocat. Se servește imediat, acompaniată de un vin alsacian alb și sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.