Supă de legume cu fidea din orez

100S-au cam dus și aceste sărbători de iarnă. Ca în fiecare an, perioada dintre Sf. Nicolae și Sf. Ion este una grea, mai ales pentru români. Că la români se poate pune liniștit semnul egal între sărbătoare și excesul culinar și/sau bahic. Nu o spun pe un ton critic, doar constat, având în vedere că și eu sunt “mândru că sunt român”.

O altă trăsătură care ne caracterizează pe noi, românii, este extremismul rapid. Adică faptul că trecem rapid de la o extremă la alta. După ce ne-am îndopat cu multe porcării (n.b.: produse bazate pe porc), salate “ușoare” (gen salată de boeuf) și dulciuri cât cuprinde (băuturile carbogazoase le includ tot aici), constatăm brusc ba că s-a defectat cântarul, ba că ne-au intrat hainele la apă ori că nu ne mai putem lega șireturile. Și atunci sărim în extrema cealăltă: “detoxifiere”, regim, cură de slăbire. Mișcare și efort fizic mai puțin, că suntem persoane sensibile.

Astea fiind faptele, nu-mi rămâne decât să vă invit la o supă de legume. O variantă cu fidea din orez. Pentru că aceasta nu conține gluten. Sunt oameni care prezintă intoleranță la gluten (suferă de boala celiacă), cărora li se recomandă. Și mai sunt și persoane care au citit pe net că e trendy “să consumi gluten-free”. Li se adresează și lor.

Material dedicat celor ceva mai avansați în tainele bucătăriei, care știu deja cum se prepară o supă la plic, niște ouă fierte sau ochiuri, ori un “toast” (căruia pe vremuri i se mai zicea și pâine prăjită).

Ce vă trebuie?

Pentru supa propriu-zisă:

  • 3 – 4 morcovi (cam ½ kg);
  • 1 pătrunjel (rădăcină) – cam 200 – 250 g;
  • 1 păstârnac (tot rădăcină) – la fel, vreo 250 g;
  • 1 țelină fără frunze (ca să nu mai zic din nou tot “rădăcină”), nu prea mare (300 g);
  • 1 cartof potrivit;
  • 1 ceapă albă mică;
  • 1 bucată de praz (cam 10 – 15 cm) – partea albă;
  • 1 L de apă;
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel verde;
  • Sare și piper – după gust.

Pentru “umplutură”:

  • 200 g fidea de orez
  • 2 L de apă;
  • ½ linguriță sare.

Cum procedați?

  • Curățați legumele, spălați-le și tăiați-le în bucăți mari, ca să nu umblați după ele prin oală, la un moment dat;
  • Ceapa și prazul se curăță, se spală și se lasă întregi;
  • Se fierb legumele în apă (cu oala parțial acoperită), la foc mediu, până când furculița pătrunde ușor în ele (cam 15 – 20 de minute după ce începe să fiarbă apa);
  • Se scot legumele din supă (ceapa și prazul se pot arunca; nu prea mai aveți ce face cu ele), restul se păstrează, întrucât vă puteți face din ele o salată;
  • Se asezonează supa cu sare și piper și se adaugă pătrunjelul verde în prealabil spălat și tocat;
  • Fideaua se fierbe separat, în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj:
  • Se pune apa (2 L) cu sare într-o oală mare la fiert;
  • Când apa începe să fiarbă cu bule mici, se adaugă pastele (evident, pastele fiind reci, apa se va opri din fierbere);
  • Timpul de fierbere (cel indicat pe ambalaj: 4 – 5 minute în cazul de față) se măsoară din momentul în care apa începe din nou să fiarbă;
  • Se scurg pastele, se clătesc cu puțină apă rece, apoi se pun în farfuriile (bolurile) de servire, deasupra lor adăugându-se supa fierbinte.

Nu vă recomand să fierbeți pastele direct în supă, decât dacă aveți certitudinea că veți termina de mâncat tot ce ați pregătit la o singură masă. Dacă vreți să pregătiți supa pentru 2 – 3 zile (da, încă mai există persoane care nu gătesc în fiecare zi, și nu sunt puține), este bine ca pastele să fie fierte și păstrate separat de supă.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

6 thoughts on “Supă de legume cu fidea din orez

  1. Eu am reusit sa slabesc 26 kg in numai 30 de zile, fara diete, doar cu cafea verde
    cumparata online de pe site-ul oficia, pentru mai multe detalii despre povestea
    mea si alte zeci de fete care au reusit cu poze de inainte si dupa poti
    vizita blogul meu : bitch.ly/1izVc1h

  2. Pingback: Paste reciclate – cu ciuperci japoneze și spanac | Food and beyond…

  3. Pingback: Paste reciclate – cu ciuperci japoneze și spanac – Bacău Expres

Leave a Reply to Sidy Cancel reply

Your email address will not be published.