Supă de cartofi cu tarhon

200De câte ori trec munţii şi intru în interiorul arcului carpatic, la primul „popas de ajustare” caut în lista de bucate supa de cartofi cu tarhon. O supă extraordinar de simplă şi totodată având o aromă unică, inconfundabilă. Câteva legume, câţiva cartofi, nişte smântână, sare şi piper. Doar atât? Mai lipseşte doar tarhonul. Un condiment prea puţin utilizat la noi, excepţie făcând, evident, Ardealul. Cea mai bună supă (reţineţi, supă nu ciorbă) de cartofi cu tarhon se mănâncă în Gheorgheni. Mai precis la ieşirea din Gheorgheni către Praid (Sovata), la hotelul –restaurant Filó. Am mâncat de mai multe ori aici, iar ceea ce-mi place cel mai mult este că în cazul supelor/ciorbelor, ţi se aduce un castron măricel aproape plin şi un polonic cu care să-ţi pui în farfurie cât vrei şi de câte ori vrei. Iar pentru asta te taxează pentru o singură porţie, preţul fiind de-a dreptul decent. O mică dar necesară precizare: în articolele mele am menţionat de mai multe ori numele unor locuri în care am întâlnit diverse preparate care mi-au plăcut. Ori am scris despre anumite produse pe care le-am utilizat, sau am precizat locul din care le-am procurat. Nu primesc „pişcoturi” pentru asta, iar aprecierile făcute nu au nici un scop mercantil, sunt pur şi simplu opinii personale. Iar dacă am să scriu vreodată „pe baze contractuale”, staţi liniştiţi, am să vă pun în temă încă de la început.

Ce vă trebuie? (cu cantităţile prezentate mai jos vă ies cam 4 – 6 porţii normale)

  • 600 g cartofi albi;
  • 1 morcov măricel;
  • 1 păstârnac tot atât de mare;
  • 2 – 3 cepe roşii noi;
  • 1 – 1,5 L de apă;
  • 1 cub de concentrat de legume (opţional);
  • 150 + 50 mL smântănă ceva mai groasă (măcar 24% grăsime);
  • 1 lingură de frunze proaspete de tarhon (în extrasezon puteţi folosi tarhon conservat în sare şi oţet);
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Curăţaţi ceapa, morcovul, păstarnacul şi cartofii;
  • Tăiţi cartofii în cuburi mici (1,5 maxim 2 cm);
  • Puneţi la fiert cepele, morcovul şi păstârnacul în apă, într-o oală acoperită; cam intr-o jumătate de ceas ar trebui să fie pătrunse;
  • Scoateţi legumele fierte din supă, dar nu le aruncaţi – pot fi valorificate;
  • Adăugaţi cartofii şi cubul de concentrat, apoi potriviţi de sare şi piper;
  • Fierbeţi încet cartofii (la foc mediu spre mic) cam 15 – 20 de minute, până intră furculiţa uşor în ei;
  • Adăugaţi 150 mL de smântână şi daţi un clocot;
  • Adăugaţi tarhonul şi mai daţi un clocot.

Vă puteţi opri aici. Serviţi supa fierbinte în care adăugaţi smântână rece (din ceilalţi 50 mL indicaţi în reţetă).

Puteţi continua însă, pregătind o supă-cremă la fel de gustoasă. Nu trebuie decât să mixaţi bine lichidul cu cartofii, folosind un mixer de mână. Serviţi la fel, cu extra smântână şi încă vreo 2 – 3 frunze de tarhon, drept decor.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

13 thoughts on “Supă de cartofi cu tarhon

  1. Buna! Locuiesc in UK si primisem saptamana trecuta un borcanel de tarhon in otet de la o prietena, asa ca azi m-am hotarat sa fac o supa de cartofi cu tarhon ca acasa ,in Ardeal. Fiind prima oara cand fac, am zis sa ma ‘inspir’ de pe net. Mare mi-a fost mirarea, dar si bucuria, cand am citit descrierea. A fost prima reteta pe care am deschis-o si nici nu m-am obosit sa citesc altele. Multumesc din suflet pentru dubla bucurie pe care mi-ai facut-o azi!
    Sunt mandra ca sunt din Gheorgheni! 🙂

    • Mă bucur că șansa ți-a scos în cale această rețetă din prima! Nu știu cum se zice în UK, dar americanul ar zice “another satisfied customer” 🙂
      Numai bine, iar când reveniți în Gheorgheni, treceți neapărat pe la Filó.

  2. Pingback: De ce la unii se poate? | Food and beyond…

  3. Traffic is the key to my website business. I found a company that has been an awesome resource in building our traffic and the communication back and forth has been great. I use most of the services offered by this company and I am now getting hundreds of targeted visitors to my website every day. Take a look here: http://luciangavrila.ro

  4. Pingback: Food & Beyond – 10 din (aproape) 300 | Food and beyond…

  5. Pingback: Cei 3 R (Reciclare, Reducere, Reutilizare): azi legumele din supă | Food and beyond…

  6. Pingback: Ciorbă de cartofi cu tarhon | Food and beyond…

  7. Pingback: Ciorbă de cartofi cu tarhon – Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.