Supă cremă de praz cu somon afumat

100

M-am întâlnit pentru prima oară cu această combinaţie interesantă şi inedită (cel puţin pentru mine) în restaurantul hotelului Fenyő din Miercurea-Ciuc. Evident, nu face parte dintre mâncărurile tradiţionale din Ardeal, prazul fiind simbolul recunoscut al Olteniei şi al oltenilor, în timp ce somonul este disputat încă între locuitorii Alaskăi şi cei ai Norvegiei. Supa de praz cu somon afumat ar fi, cum s-ar zice în limbaj de specialitate, un produs al „bucătăriei fusion”. Dar asta nu-i ştirbeşte cu nimic din valoare.

De când am gustat-o mi-am propus să reproduc şi eu, măcar în linii mari, preparatul respectiv. N-am cerut reţeta, în primul rând pentru că nu se face, iar în al doilea rând datorită faptului că întotdeauna posesorul respectivei reţete „uită” să menţioneze un ingredient sau un mic amănunt (de regulă esenţial) din tehnologia de preparare. După puţină documentare, am găsit câteva reţete după care m-am ghidat (le puteţi vedea aici, aici şi aici). N-am urmat ad litteram nici una dintre ele şi iată ce-a ieşit:

Ce vă trebuie? (cu cantităţile de mai jos vă ies cam patru porţii)

  • 2 bucăţi de praz, din care folosiţi doar partea albă; păstraţi puţin şi din partea verde pentru decor;
  • ½ kg de cartofi albi, făinoşi;
  • 25 g unt sau 4 – 5 linguri de ulei de măsline (este de preferat untul, dar dacă cineva n-are voie…);
  • 500 – 600 mL supă de pui (se poate folosi şi o bază de supă de peşte, însă consider că aroma acesteia „taie” mult din savoarea somonului afumat; dacă nu aveţi supă de pui puteţi folosi 0,6 L de apă în care fierbeţi un cub de concentrat de pui – nu e tot atât de sănătos, dar asta este);
  • 100 mL smântână de gătit (nu vă zgârciţi, puneţi smântână cu 35% grăsime, nu zer 😉 );
  • 200 g filé de somon afumat (cam 120 – 130 g le veţi încorpora în supă, restul va fi folosit pentru servire şi ornare);
  • sare şi piper după gust (Atenţie: concentratul de pui este deja condimentat, somonul afumat este şi el destul de sărat!);
  • Câteva firicele de arpagic (chives) pentru decor.

 

Cum procedaţi?

  • Curăţaţi prazul şi tăiaţi partea albă în rondele subţiri (2 – 3 mm);
  • Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi mici ( 5 – 7 mm);
  • Topiţi untul la foc mic într-o oală încăpătoare (o oală de inox cu fund gros şi capac este perfectă);
  • Căliţi prazul în unt, la foc mic, cam 3 – 4 minute; trebuie doar să se înmoaie, nu trebuie să înceapă a deveni maroniu;
  • Adăugaţi cartofii şi amestecaţi bine totul, la foc mic, încă 2 minute;
  • Adăugaţi supa de pui şi smântâna şi daţi un clocot;
  • Fierbeţi totul la foc mic, cu capacul pus, amestecând sporadic, circa 15 – 20 minute (până cand cartofii sunt pătrunşi);
  • Potriviţi de piper, luaţi vasul de pe foc şi cu un mixer de mână mixaţi totul, încorporând treptat bucăţile de somon, până obţineţi o cremă omogenă;
  • Potriviţi gustul final cu sare şi eventual piper;
  • Turnaţi compoziţia în boluri, adăugând deasupra rondele fine de praz verde, bucaţele de somon afumat şi firicele de arpagic.

Supa-cremă de praz cu somon afumat se poate consuma caldă, dar şi rece. Pentru a pune în evidenţă aroma somonului afumat, ungeţi gâtul mai întâi cu o duşcă de palincă :).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Supă cremă de praz cu somon afumat

  1. Pingback: Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond…

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.