Supă-cremă de leurdă cu brânză și smântână

100Leurda, cunoscută și ca usturoi sălbatic, ori usturoiul ursului apare la începutul primăverii și poate fi pregătită în nenumărate moduri. Poate fi încorporată în salatele cu verdețuri alături de spanac, ceapă, salată verde etc, ori poate sta bine într-o salată de ouă. Se poate adăuga în risotto, alături de alte verdețuri (spanac în special), ori poate înlocui usturoiul din plăcintele cu umplutură de spanac. Tot din leurdă se pot face diverse varietați de pesto care se împacă extraordinar de bine cu pastele și nu numai. Poate fi un bun înlocuitor al usturoiului în sosurile pe bază de iaurt așezate lângă fripturi sau pește. Sunt numeroase variante de supe-creme care au ca ingredient leurda. Una dintre ele vă este prezentată în continuare (cantitațile sunt pentru 3 – 4 porții).

Ce vă trebuie?

  • 1 legătură de leurdă (cam 200 g);
  • 0,5 kg cartofi (cam 4 cartofi potriviți);
  • Câteva fire de ceapă verde (2 – 3 bucăți);
  • 100 g brânză cu mucegai verde;
  • 200 mL smântână de gătit (32% grăsime);
  • 300 mL supă de legume sau apă fierbinte (1 ½ cană);
  • 30 g unt;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Cartofii se curăță, se spală și se taie în cuburi mici (ca pentru piure);
  • Ceapa se curăță, se spală și se taie în rondele;
  • Leurda se spală bine, se scurge, apoi se blanșează: se opărește 1 minut în apă fierbinte (55 – 60 ˚C), după care se toacă, dar nu prea mărunt;
  • Într-o oală încăpătoare se pune la topit untul în ulei, la foc mic;
  • În grăsimea topită se călește la foc mic ceapa, timp de 2 minute;
  • Se adaugă cartofii și se călesc amestecând mereu, cam vreo 5 minute;
  • Se adaugă leurda, se amestecă și se călește totul încă 5 minute;
  • Se adaugă apa (supa fierbinte), se acoperă oala cu un capac și se fierbe totul la foc mic până când se pătrund cartofii (15 – 20 minute);
  • Se adaugă brânza fărâmițată sau tăiată în cuburi mici și se amestecă pe foc până când aceasta se încorporează;
  • Se mixează bine toată compoziția cu un mixer vertical, se aduce din nou la fiert și se încorporează smântâna;
  • Se dă un clocot, se potrivește gustul de sare și piper.

Se servește fierbinte cu crutoane sau pâine prăjită.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Supă-cremă de leurdă cu brânză și smântână

  1. Am toate ingredientele, mai putin branza cu mucegai. Cu ce as putea sa o inlocuiesc? Multumesc!

    • Gorgonzola (dar și asta are mucegai 🙂 ), brânză topită (dar asta are pera mulți aditivi și nu o recomand), sau cașcaval ori caș afumat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.