Supă cremă de dovleac cu șvaițer

100Mi-amintesc, copil fiind, că, pe la sfârșitul toamnei, mă furișam în grădina bunicilor de la Noiștat și subtilizam o parte din rația zilnică a lui Ghiță – porcul ce urma a fi transformat, nu peste mult timp, în slănină afumată (ori fiartă cu paprică și usturoi), carne și cârnați în untură la borcan, șoric, cârtaboș, sângerete, tobă, răci și alte minunății – pentru una din distracțiile copilăriei: felinarul din bostan. La vremea respectivă (prin anii ’60 ai secolului XX) nu știam că în felul acesta celebram, printr-un ritual satanic avant la lettre, Haloweenul. Știam doar că dovleacul respectiv (cunoscut și drept bostan turcesc ori dovleac plăcintar) este cultivat întru îndestularea porcului căruia lăturile nu-i erau suficiente, pentru confecționarea de felinare și producerea de sămânță sărată, pentru obținerea unui mijloc de transport care o ajută pe Cenușăreasă să ajungă la balul prințului și, eventual, pentru prepararea unor deserturi de-ale bunicii: dovleac copt ori plăcintă cu dovleac.

După aproape jumătate de secol, am aflat că din dovleac se poate obține un ulei benefic, se pot face piureuri și supe-creme clasice sau exotice, ori pur și simplu, muzică:

Ce vă trebuie?

  • 1 dovleac plăcintar (bostan turcesc) de circa 1 kg (dacă-i mai mare, vă luați din el cam 103 g);
  • 1 țelină mică (circa 200 – 300 g);
  • 2 morcovi;
  • 2 pătrunjei;
  • 1 păstârnac;
  • 1 ceapă galbenă, medie;
  • 1 ceapă roșie, medie;
  • 3 – 4 căței de usturoi;
  • 2 – 3 L de apă;
  • 200 g șvaițer (sau brânză Emmentaler 😉 );
  • Sare și piper – după gust.

101Pentru servire și decor:

  • Frunze verzi de pătrunjel;
  • Boabe de piper roșu;
  • Ulei de dovleac;
  • Crutoane.

Cum procedați?

Curățați și tăiați mărunt: morcovul, pătrunjelul, păstârnacul și țelina. Curățați și tăiați în opt (adică în jumătăți de sferturi 😉 ) cepele. Curățați cățeii de usturoi.

102

Tăiați pe din două dovleacul, scoateți-i sâmburii, feliați-l și apoi îndepărtați-i coaja. Hăcuiți-l în bucăți mai mici (da, hăcuirea este termenul potrivit – s-ar putea să aveți nevoie de o macetă pentru această operație).

103104

Luați o oală încăpătoare (să aibă vreo 4 – 5 litri), puneți în ea cele de mai sus și completați cu 2 – 3 litri de apă.

107Acoperiți oala cu un capac pe măsură și puneți-o la fiert, la foc molcom. Cănd apa înepe să clocotească setați timer-ul la 30’, apoi vă vedeți de trebă. Eventual tăiați Emmentaler-ul în cuburi, spălați câteva frunze de pătrunjel și căutați prin debara uleiul de dovleac expirat din 2013. 105
106S-au fiert legumele. Scurgeți faza lichidă, fără a o arunca. Luați un mixer/blender vertical și pasați faza solidă, până când ajunge la consistența unui piure colorat. 108

Asezonați cu sare și piper, adăugați cuburile de șvaițer (Emmentaler pentru cunoscători), pasați din nou și reglați, la valoarea dorită, consistența supei. Eu am setat mixerul pentru o consistență finală de 4 cP (sau 4.10-3 Pa.s) în condiții normale de temperatură și presiune (adică 273 K și 1,013.105 N/m2).

109Potriviți gustul final de sare și piper, apoi mai dați un clocot scurt. În acest moment, supa-cremă de doveac cu șvaițer etse numai bună de pus în farfurii. 110
111Folosiți farfurii adânci, de culoare neagră (ca să iasă bine poza), decorați cu câteva picături de ulei de dovleac, frunze de pătrunjel verde și boabe de piper roșu și serviți-o fierbinte împreună cu niscaiva crutoane. 112

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.