Supă-cremă de ciuperci

100

O supă-cremă de ciuperci se poate pregăti în nenumărate variante. Astăzi vă prezint doar două dintre ele. Prima variantă este dedicată celor care nu au prea mult timp la dispoziție precum și celor care nu prea au răbdare să citească mai mult de 10 rânduri. Acestora le recomand să cumpere o supă-cremă de ciuperci la plic și să urmeze modul de preparare prezentat pe spatele plicului 🙂 . Ce-am scris în continuare reprezintă a doua variantă și este dedicată celor care nu se regăsesc în categoriile de mai sus …

 

 

 

 

 

 

Ce vă trebuie?

  • ½ kg ciuperci champignon, mai degrabă mici;
  • 2 cartofi (~ 150 – 200 g total);
  • 2 morcovi potriviți;
  • 2 – 3 rădăcini de pătrunjel mici;
  • o țelină mică (70 – 100 g);
  • o bucată de praz de 10 – 15 cm lungime (partea verde);
  • 1 lingură de ulei vegetal (de sâmburi de struguri este perfect, de floarea soarelui este foarte bun);
  • 3 – 4 fire de mărar proaspăt;
  • 150 mL smântână pentru gătit (32% grăsime);
  • sare, piper (alb sau amestec alb-negru-roșu-verde) măcinat, după gustul fiecăruia;
  • 1 L de apă.

Cum procedați?

Pregătiți o supă de legume:

  • Mai întâi puneți apa la fiert cu un praf de sare;
  • Cât se încălzește apa curățați legumele și tăiați-le în cuburi (cartoful și țelina), respectiv în rondele (morcovul și pătrunjelul);
  • Fierbeți la foc mic legumele (nu și prazul) preț de vreo 20 – 30 de minute, până când se înmoaie bine (cârcotașilor care or să-mi reproșeze că astfel se pierd vitaminele, le recomand să-și facă supa de legume din cuburi: Knorr sau Maggi – la alegere 😛 );
  • Strecurați supa de legume și țineți-o caldă la îndemână; cu legumele rămase din supă faceți ce v-am învățat aici;

Sotați ciupercile:

  • Cât fierb legumele, spălați bine ciupercile, apoi feliați-le subțire (cam la 3 mm grosime);
  • Curățați prazul și tăiați-l rondele;
  • Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă încăpătoare și căliți în el prazul vreo 2 minute la foc iute (nu trebuie să-l caramelizați, ci doar să-l înmuiați);
  • Adăugați ciupercile feliate, reduceți focul la mediu și căliți-le înăbușit vreo 5 – 6 minute, după care scoateți capacul și căliți în continuare până la eliminarea totală a apei (fără a rumeni însă ciupercile);

Finalizați supa-cremă:

  • Treceți acum ciupercile înăbușite în oala în care veți finaliza supa și pasați-le cu un mixer/blender vertical, până obțineți o pastă omogenă;
  • Diluați pasta de ciuperci cu supa de legume până când ajungeți la consistența dorită;
  • Asezonați cu sare și piper, adăugați smântâna și omogenizați bine compoziția;
  • Mai dați un clocot rapid, la foc iute, potriviți gustul final de sare și piper.

Bolurile cu supă-cremă le puteți decora cu mărar tocat fin, cu ciupercuțe (sau jumătăți), ori cu rondele fine de praz. Poate fi acompaniată de felii de pâine integrală prăjită sau de crutoane (simple sau cu usturoi).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

One thought on “Supă-cremă de ciuperci

  1. Pingback: Supă-cremă de ciuperci | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.