Sote de ciuperci cu morcov și praz – de post

200Organismul uman este o mașinărie care “arde” glucoză și produce energie. Combustibilul necesar funcționării poate fi luat din soluții de glucoză alimentate intravenos (Doamne feri!), ori din alimente, alcătuite în principal din glucide, proteine și lipide. Aceste clase de compuși, zic biochimiștii, sunt transformate de către mașinăria umană, prin varii procese, în glucoză. Declarația universală a drepturilor omului zice că acesta (omul adicătelea) este liber să-și aleagă sursa de glucide, proteine și lipide. Ca urmare, avem omnivori, carnivori, vegetarieni, lacto-vegetarieni, ovo-laco-vegetarieni, vegani, fructivori, fructarieni și ce-o mai da Ăl de sus. Preparatul de mai jos este pentru vegetarieni, fie ei full-time sau numai part-time (adică în perioada posturilor).

Ce vă trebuie?

  • 300 – 400 g ciuperci champignon proaspete;
  • 1 morcov;
  • 1 bucată de praz cam de 8 – 10 cm lungime;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 100 mL vin alb, sec sau demisec;
  • ½ linguriță piper negru cu lămâie;
  • Sare marină proaspăt râșnită – după gust;
  • ½ legătură pătrunjel verde;
  • 2 linguri de piper roșu (pentru decor).

Cum procedați?

Ștergeți bine ciupercile de eventualele impuritați (nu trebuie să le spălați, nici să le curățați – eventualele bacterii “rele” se inactivează prin procesarea termică) și feliați-le subțire (2 mm).

Curățați morcovul și tăiați-l în rondele de 2 – 3 mm.

Curățați prazul și feliați-l în rondele de 1,5 – 2 mm (folosiți atât partea albă, cât și cea verde).

Spălați frunzele de pătrunjel și tocați-le mărunt.

Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoare cu pereți înalți, ori într-un wok.

Căliți rondelele de morcov, preț de 5 – 6 minute, la foc potrivit.

201
202

Adăugați inelele de praz și mai căliți încă 2 minute.

203

Adăugați ciupercile feliate și înăbușiți-le (cu capacul pus) vreo 4 – 5 minute, apoi adăugați vinul.

204
205

Lăsați 2 – 3 minute să se evapore alcoolul, apoi asezonați cu sare și piper cu lămâie.

206

După ce a scăzut aproape tot lichidul, luați tigaia de pe foc, adăugați pătrunjelul verde și boabele de piper roșu și lăsați tigaia acoperită 3 – 4 minute înainte de servire.

207

Ciupercile astfel sotate pot servi drept fel de bază (pentru vegetarieni ori pentru cei care postesc), dar pot fi și o garnitură care să acompanieze un pește fript ori o bucățică de friptură (în acest caz, puteți înlocui jumătate din uleiul folosit la gătit cu 20 – 30 g de unt cu minim 80% grăsime – merită!).

108

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.