Soté de ciuperci champignon cu ceapă verde și leurdă

100

Piața a început să dea semne de primăvară. Spanac, urzici, ridichi de lună, salată și, preferata mea, leurda. Pentru început am luat doar o legătură de leurdă, pe care am împărțit-o între un soté de ciuperci și niște guacamole. Astăzi, ciupercile. Despre avocado cu leurdă, în zilele următoare.

Ce vă trebuie?

  • ½ kg ciuperci champignon;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • ½ legătură frunze de leurdă (50 – 60 g);
  • 2 linguri de ulei vegetal (din sâmburi de struguri, de exemplu);
  • 100 mL vin alb sec;
  • Sare și piper (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

  • Spălați cu foarte puțină apă ciupercile, scurgeți-le bine și tăiați-le în felii groase de 3 – 4 mm;
  • Curățați și spălați ceapa;
  • Spălați frunzele de leurdă și lăsați-le la scurs;
  • Tocați ceapa și leurda în bucăți de 4 – 5 mm;
  • Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok se potrivește foarte bine acestui scop);
  • Căliți ciupercile în uleiul încins, la flacără medie spre mare, timp de 5 – 7 minute;
  • Asezonați cu sare și piper;
  • Adăugați ceapa și leurda, amestecați și mai căliți 2 – 3 minute, sau până când ciupercile încep să se rumenească;
  • Stingeți conținutul cu vin și căliți în continuare până când se evaporă alcoolul și apa, iar ciupercile devin aurii (cam 5 – 6 minute).

Se servesc calde, de sine stătătoare sau în calitate de garnitură. Aici, alături de cuș-cuș, au alcătuit o garnitură pentru niște cotlete de porc fierte/coapte la cuptor în vin roșu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.