Sosu’ lu pește (prăjit)

100Așa cum britanicii au sosul tartar cu care-și asezonează tradiționalul “Fish & Chips”, cum grecii au sosul tzatziki bun și cu frigărui (souvlakia), ori chiar numai cu pita, avem și noi mujdeiul nostru autohton pe care-l turnăm peste cărnuri grătăruite, peste ficăței rumeniți la ceaun sau pe grătar, peste pește, ba chiar și peste legume. Peștele prăjit pe tigaia grill, fie el păstrăv, somn ori doradă merită uneori un “mujdei” ceva mai elaborat.

Ce vă trebuie?

  • 1 căpățână de usturoi medie ca mărime;
  • 2 castraveciori murați (de preferință ușor picanți);
  • ¼ linguriță de sare grunjoasă;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • 2 linguri de ulei din floarea-soarelui;
  • 125 g iaurt grecesc (preferabil din cel mai gras, cu 10% grăsime).

Cum procedați?

  • Dați castraveții murați prin răzătoarea mică, iar apoi stoarceți-i bine de tot, îndepărtând cât mai multă zeamă;
  • Curățați usturoiul și zdrobiți-l prin presă;
  • Frecați usturoiul zdrobit cu sarea grunjoasă și zeama de lămâie până când se formează o pastă omogenă;
  • În pasta rezultată încorporați uleiul, apoi castraveții murați rași;
  • Amestecați totul cu iaurt și omogenizați sosul.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

One thought on “Sosu’ lu pește (prăjit)

  1. Pingback: Fish’n chips ca la Moldova | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.