Sos picant pentru pește

101V-am mai spus că îmi place să mănânc pește? Dacă nu, vă zic acum. În vacanța din vara asta, n-am mai putut merge în Kos, ca de obicei, din motive de frică de refugiați (frică a agențiilor de turism românești, care n-au mai închiriat chartere pentru acest loc minunat pentru destindere). Am optat pentru Rodos, cea mai mare insulă din Dodecanez, pe care o mai văzusem în urmă cu vreo opt ani de zile. Așa că am înlocuit cura de pește din Kos cu o cură de fructe de mare în Rodos. Nu că nu s-ar fi găsit pește în insula respectivă. Numai că peștii “normali” (adică la maxim 300 – 350 g bucata) se găseau aproape exclusiv în restaurantele pentru turiști (unde se folosesc materii prime nu întotdeauna proaspete, iar prețurile sunt binișor umflate), în timp ce în tavernele pescărești frecventate mai ales de localnici, cei mai mici pești băteau cam la un kil jumate bucata (“one half kilo”, cum bine zicea Petreanu) – puțin cam mult pentru o cină în doi. Am devorat două astfel de animale, ce-i drept, în patru, în rest mulțumindu-ne cu chestii gen calamar umplut, caracatiță la grătar, salată de arici de mare, midii și creveți saganaki. Dar despre astea povestim cu altă ocazie.

105

Revenind la pește, cum cel din Rodos a fost cam puțin și total lipsit de usturoi, ajunși acasă am început cu niște păstrăv la cuptor, continuând apoi cu niscaiva pești la grătar. Cam un kil de păstrăv și încă pe-atâta rondele de somn (adică două bucăți). 108

Dacă jaru-i bun (nici prea-prea, nici foarte-foarte), păstrăvul e gata în 8 – 10 minute, câte 4 – 5 pe fiecare parte.

Cu somnul e altă mâncare de pește 😉 . Îi trebuiește un foc mai molcom, cât să i se topească în tihnă slăninuța și să se-ndulcească. Prea multe pregătiri ante-grătar nu-i trebuie: sare, piper, eventual și-o pișcătură de cimbru.

102

Feliile de lămâie pe care le vedeți sunt puse mai mult ca să împiedice lipirea peștelui de grătar (mai multe despre cum să nu rămâneți cu peștele lipit de grătar găsiți aici).

103

Cât timp se grataragește somnul alături de niște rondele de dovlecel proaspăt cules din grădină și de niște pălării de șampinioane umplute cu parmezan ras, aveți timp să încropiți un sos iute-acrișor, numai bun de pus peste bucățile fierbinți de somn, mustind de grăsime (nu vă speriați, e o grăsime cu mulți de omega – 3, 6, 9 – dar cine stă să-i numere?). Deși, dacă l-ați prepara mai din timp, sosul respectiv ar fi mult mai gustos, aromele dintr-însul împleti(cin)du-se în tihnă. 104 105

Întru pregătirea acestui sos aveți nevoie de două roșii de grădină, bine coapte și zemoase, vreo trei căței de usturoi, unul sau doi ardei iuți, niscaiva sare grunjoasă, câteva frunze de busuioc și de cimbru, o pișcătură de zahăr, zeama de la o jumătate de lămâie și câteva linguri bune de ulei, preferabil de măsline (dacă n-aveți la îndemână e bun și cel de floarea-soarelui).

109

Curățați usturoiul și tocați-l cât mai mărunt; așișderea tocați mărunt și ardeiul iute (ca să nu iasă sosul prea pișcăcios, îndepărtați nervurile și semințele), iar roșiile zdrobiți-le și, eventual, îndepărtați-le coaja. Frecați usturoiul cu sare până obțineți o pastă în care înglobați ardeiul iute, roșiile și frunzele de cimbru și busuioc rupte mărunt. Adăugați puțin zahăr (care mai “taie” din aciditatea roșiilor), zeamă de lămâie și, în final, uleiul. Amestecați totul energic, apoi lăsați-l să se odihnească (cu cât mai mult, cu atât mai bine). Înainte de a-l întinde peste pește scuturați-l bine, pentru omogenizare. Cantitățile date sunt cu titlu informativ – puteți să-l faceți cât de iute/acru/sărat vă poftește inima.

100 Garnisit cu sosul astfel pregătit, somnului la grătar i se poate atașa și o mămăliguță, dar nu-i obligatoriu. Merge și numai cu legume și ciuperci la grătar. Dacă-i zăpușeală mare, înlocuiți paharul de vin roșu sec cu o bere rece. 106

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Sos picant pentru pește

  1. Pingback: Cum pregatim saramura pentru peste | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.