Sos pesto: fără busuioc, fără parmezan

Întrucât azi-mâine este 1 Mai, ziua în care se deschide “official” sezonul grătarelor în aer liber, m-am gândit că n-ar fi rău să vă împărtășesc o rețetă de sos pesto puțin mai aparte. Nu este clasicul pesto genovese, pe care sunt convins că îl cunoașteți. Este mai degrabă un sos pe care îl puteți folosi cu succes drept acompaniament pentru legume (vinete, dovlecei) ori cărnuri (de porc sau pui) fripte pe grătarul încins. O să vedeți că se potrivește inclusiv la peștele grătărit (păstrăv, în special). Iar cei care strâmbă din nas la aroma de busuioc, o să-l adore. 😉

Ce vă trebuie?

  • 4 – 5 nuci – doar miezul ( 😉 );
  • 1 linguriță semințe de pin;
  • 3 – 4 fire de usturoi verde;
  • 2 fileuri de anșoa;
  • 2 lingurițe de capere în oțet;
  • ½ legătură de leurdă;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • ½ legătură de mărar verde;
  • ¼ linguriță fulgi de ardei iute uscat (chili);
  • 5 – 7 linguri de ulei de măsline.

Cum procedați?

Spălați și scurgeți bine usturoiul, leurda, pătrunjelul și mărarul. Tocați-le grosier – restul mărunțirii intră în sarcina robotului de bucătărie.

Pentru un plus de savoare, puteți rumeni într-o tigaie antiaderentă bine încinsă (fără ulei), miejii de nucă și semințele de pin.

Într-un robot de bucătărie puneți la mixat: miejii de nucă, semințele de pin, usturoiul verde, fileurile de anșoa, caperele bine scurse, leurda, pătrunjelul și mărarul.

101
!02
103
104
106

Pulsați de câteva ori până se mărunțesc ingredientele, asezonați cu chili (nu aveți nevoie de sare sau piper).

105

Adăugați apoi, în fir subțire, uleiul de măsline, până când obțineți pasta de consistența dorită.

107

Este un sos care merge minunat cu diverse cărnuri fripte pe grătar. Merge inclusiv cu fileuri de păstrăv făcute rapid fie pe grătar, fie în tigaia-grill.

108

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.