Dacă nu i-ar lipsi un ingredient esențial – parmezanul – am putea să-i zicem chiar pesto. Cum este produs doar din materii prime de natură vegetală, o să-l botezăm simplu, sos. Un sos ușor de pregătit, din câteva componente, marea majoritate aflate la îndemână.
- 2 legături de pătrunjel proaspăt;
- ½ legătură de mărar;
- 1 – 2 căței de usturoi;
- O rămurică mică de cimbru;
- 1 linguriță de semințe de pin (găsiți la Plafar ori la magazinele naturiste, dar și în hypermarket) crude sau rumenite puțin într-o tigaie fără ulei;
- 5 – 7 linguri de ulei de măsline;
- 1 – 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
- Sare și piper – după gust.
- Mai întâi spălați bine verdețurile și scurgeți apoi apa în exces (le puteți stoarce ușor);
- Curățați usturoiul și feliați-l;
- Dați prin blender (robot) semințele de pin împreună cu usturoiul și cimbrul;
- Adăugați pătrunjelul, apoi mărarul și mixați până la omogenizare;
- În pasta astfel obținută adăugați zeama de lămâie și uleiul, apoi mixați iarăși până la încorporarea completă;
- În final potriviți gustul de sare și piper.
Sosul acesta se potrivește foarte bine la dovleceii sau vinetele feliate și rumenite pe grătar, ori în tigaia grill. Îl puteți pregăti cu o zi înainte de ieșirea la iarbă verde, păstrându-l în frigider, într-un borcan închis cu capac.
Pingback: Pui Tikka la grătar | Food and beyond…
Pingback: Sos de pătrunjel și usturoi | Food and beyond…
Pingback: Baiț cald pentru vânat – o rețetă a lui Radu Anton Roman | Food and beyond…
Pingback: Pastramă de berbec la grătar | Food and beyond…