Sos de usturoi cu iaurt

000Nu cred că există vreun bucătar, fie şi din categoria celor „din greşeală” sau „de nevoie”, care să nu fie familiarizat cu mujdeiul de usturoi. La grătarele la iarbă verde este un adevărat „must have”. La fel şi la peştele prăjit. Nu vreau acuma să vă învăţ cum să faceţi un mujdei, deşi sunt câteva secrete, fără de care rezultatul va fi apă sărată + ulei + bucăţi (mai mari sau mai mici) de usturoi. Despre altceva vreau să vă povestesc, şi anume despre un sos pe care-l porniţi ca pe mujdei dar îl transformaţi în final într-un preparat cremos pe care-l puteţi devora chiar uns pe pâine!

Ce vă trebuie?

  • 10 căţei de usturoi;
  • 100 g iaurt gras (cel grecesc cu 10% grăsime este numai bun);
  • 1 – 2 linguri ulei de floarea soarelui;
  • ½ linguriţă sare grunjoasă.

Cum procedaţi?

  • Curăţaţi usturoiul. Dacă vreţi să vă uşuraţi munca, zdrobiţi uşor în prealabil căţeii cu latura cuţitului;
  • Zdrobiţi căţeii într-o presă de usturoi (Cu toate că mulţi spun că prin această metodă se întâmplă nu-ştiu-ce reacţii între metalul din presă şi zemurile usturoiului, acesta din urmă schimbându-şi gustul. Se poate întâmpla lucrul acesta doar dacă presa este din fier şi dacă stă în contact cu usturoiul câteva zeci de minute. Asta v-o spun în calitate de specialist în coroziune 🙂 );
  • Adăugaţi sarea grunjoasă şi bateţi usturoiul zdrobit cu un pistil din lemn, până când obţineţi o pastă relativ omogenă;
  • Adăugaţi uleiul puţin câte puţin, amestecând continuu, până se încorporează total în pastă;
  • Adăugaţi iaurtul şi amestecaţi până în momentul în care obţineţi un sos de consistenţă uniformă.
  • Eventual se poate dilua (dacă este prea gros) cu puţină apă.

Puteţi folosi acest sos la fripturi, la peşte, la păstăi, la ciuperci sotate sau fripte pe grătar, dar unde nu-l puteţi folosi?

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

28 thoughts on “Sos de usturoi cu iaurt

  1. Pingback: Sos de usturoi cu iaurt | Bacau Expres

  2. Pingback: Soté de ciuperci champignon | Food and beyond…

  3. Pingback: Cartofi copţi în cuptor | Food and beyond…

  4. Pingback: Somn uşor | Food and beyond…

  5. Pingback: Şalău prăjit cu mămăliguţă şi sos de iaurt ait | Food and beyond…

  6. Pingback: Să mujdeim puţin | Food and beyond…

  7. Pingback: Pollock (cod de Alaska) cu legume aburite | Food and beyond…

  8. Pingback: Creveţi cu sos de iaurt şi usturoi | Food and beyond…

  9. Pingback: Creveţi cu sos de iaurt şi usturoi | Food and beyond…

  10. Pingback: Ficăţei de pasăre, hribi şi mămăligă cu cartofi | Food and beyond…

  11. Pingback: Creveţi la grătar – Grilled Shrimps | Food and beyond…

  12. Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…

  13. Pingback: Ciuperci cu roșii cherry și sos de iaurt usturoiat | Food and beyond…

  14. Pingback: File de șalău cu sos Teriyaki | Food and beyond…

  15. Pingback: Pastă de leurdă cu iaurt | Food and beyond…

  16. Pingback: Pastă de leurdă cu iaurt | Bacau Expres

  17. Pingback: Borș de somn | Food and beyond…

  18. Pingback: Biban de mare la grill | Food and beyond…

  19. Pingback: Curcan, Curcuma, Cayenne, Cimbru, Cuptor | Food and beyond…

  20. Pingback: Piept de curcan marinat, la grătar | Food and beyond…

  21. Pingback: Ceafă de porc la grătar | Food and beyond…

  22. Pingback: Pană de crap cu mămăligă și ciuperci | Food and beyond…

  23. Pingback: Pulpe de iepure învelite în piept de porc și aburite în bere brună | Food and beyond…

  24. Pingback: Cartofi fierți în coajă, apoi trași în unt | Food and beyond…

  25. Pingback: Medalioane din piept de curcan la tavă | Food and beyond…

  26. Pingback: Cum mi-am petrecut vacanța (5) – Nici o masă fără pește oceanic | Food and beyond…

  27. Pingback: Salată de ton cu castraveți murați | Food and beyond…

  28. Pingback: Ton roșu cu garnitură de cartofi copți și sos de iaurt – rețetă simplă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.