Sos cremos cu brânză, iaurt și ierburi aromate

100Am văzut undeva un sos pentru înmuiat (adică un dip) având ca bază brânza Feta. Sigur n-a fost pregătit de un grec, întrucât n-avea oregano în compoziție (prietenii știu de ce 😉 ). Nici sosul meu n-are oregano, are în schimb mentă, busuioc și fenicul, apropiindu-l astfel de bucătăria mediteraneană. Vi-l recomand ca aperitiv, ori drept companion pentru legume (ba chiar și cărnuri) fripte pe grătar.

Ce vă trebuie?

  • 100 g caș proaspăt din lapte de capră;
  • 150 g iaurt grecesc ( 2 … 10% grăsime);
  • 1 cățel de usturoi curățat;
  • 4 – 8 frunze de busuioc proaspăt;
  • 4 – 8 frunze de mentă proaspătă;
  • 1 fir de fenicul sălbatic (dacă nu găsiți, se poate înlocui cu mărar);
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • Un praf de chilli (sau boia de ardei iute);
  • Un praf de piper mozaic (amestec de boabe de piper alb, negru, verde, roșu) proaspăt râșnit;
  • Un praf de sare (numai dacă simțiți cu adevărat nevoia).

Cum procedați?

Varianta simplă zice să puneți toate ingredientele în blender și să le mixați până când obțineți o pastă omogenă. N-am testat-o, așa că nu-i exclus să obțineți nu un milkshake ci un yogurtshake 😀

Varianta complicată presupune mai mulți pași care conduc însă la un produs finit cu o textură bine definită. Așadar:

  • Tăiați cașul în cuburi mici (cu latura sub 1 cm);
  • Zdrobiți cățelul de usturoi (cel mai simplu în presa special dedicată acestei operațiuni);
  • Tocați mărunt amestecul de busuioc, mentă și fenicul;
  • Zdrobiți bucățelele de caș cu o furculiță și amestecați-le cu iaurtul;
  • Adăugați în compoziție usturoiul și ierburile tocate și omogenizați tot cu ajutorul furculiței;
  • Asezonați cu sare, piper și chilli, după propriile gusturi;
  • Turnați în compoziție uleiul de măsline, amestecând, până la obținerea consistenței dorite (de la pastă groasă până la un sos fluid);
  • Decorați după pricepere, cu frunze de mentă/busuioc/fenicul și câteva picături de ulei de măsline.

Puteți folosi acest sos drept dip (adică sos pentru înmuiat), ori îl puteți pune peste feliile de vinete sau dovlecei pe care tocmai le-ați luat de pe grătar, de pe tigaia-grill ori chiar din tigaie. Ar merge și peste niște coaste fripte (de miel ori de porc).
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Sos cremos cu brânză, iaurt și ierburi aromate

  1. Pingback: Sos cremos cu brânză, iaurt și ierburi aromate | Bacau Expres

  2. Pingback: Dovlecei prăjiți | Food and beyond…

  3. Pingback: Dovlecei prăjiți | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.