Sos aromat de usturoi copt

100În foarte multe cazuri, când pun diverse cărnuri la tavă, în cuptor, arunc peste lângă ele și câțiva căței de usturoi întregi, necurățați, ci numai zdrobiți ușor cu latul lamei cuțitului. Că stau în vin, bere ori doar în grăsime, aceștia aduc o aromă inconfundabilă preparatelor. Și nu numai lor. Toată bucătăria se umple de mirosuri ademenitoare…

Usturoiul ăsta care vă rămâne în tava de friptură nu merită să fie aruncat. După ce l-ați scos din coajă, fie îl mâncați ca atare (că acum nici nu mai pișcă), fie faceți din el un sos aromat care se potrivește de minune fie cu friptura, fie cu garnitura.

După ce scoateți usturoiul din coajă (e suficient să strângeți cățelul de usturoi între degete și meizul iese singur), îl mărunțiți cu furculița apoi adăugați pe rând câteva picături de oțet balsamic, un strop de vin roșu, un praf de piper cu lămâie (dacă n-aveți, folosiți piper negru măcinat și câteva picături de zeamă de lămâie) și amestecați conștiincios.

Adăugați apoi ulei cu picătura, ca la mujdei, până obțineți pasta de consistența dorită. Atâta tot.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Sos aromat de usturoi copt

  1. Pingback: Miel în vin, la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.