Somon la grill

Ideal ar fi ca, de două – trei ori pe săptămână să aveți la masă (la prânz ori la cină), pește. Cum idealul este destul de greu de atins, la noi acasă se mănâncă pește gătit cel puțin odată pe săptămână, de regulă în weekend. De cele mai multe ori păstrăv, dar și somon, ton, crap, somn, doradă, biban de mare (lavrac) ori pește-spadă. Mai rar macrou, șalău ba chiar și șprot.

Duminica trecută a fost zi de somon. Cum n-am fost atacat de microbul pescuitului, îmi procur peștele, ca majoritatea oamenilor, fie din supermarket, fie de la pescărie. De cele mai multe ori prefer să cumpăr pește proaspăt, însă nu ocolesc nici peștele congelat. Aveam în congelator două fileuri de somon sălbatic de Alaska, de la Ocean Fish. Numai bune pentru un prânz în doi, pregătit ca mai la vale.

101

Ce vă trebuie?

  • 2 fileuri de somon cu piele (cam 360 g în total);
  • 2 lingurițe de sos Worcester;
  • 2 lingurițe de sos Teriyaki;
  • 2 – 3 lingurițe de ulei din sâmburi de struguri;
  • 1 vârf de cuțit de piper negru cu lămâie.

Garnitura:

  • 400 g cartofi albi mici (Cartofiorii Ardelenești de la Carrefour Market sunt ideali);
  • ½ L ulei din floarea-soarelui;
  • Sare marină – după gust.

Salata:

  • ½ pungă (90 g) salată Latino (Carrefour Market);
  • 3 – 4 roșii Cherry;
  • 1 duzină de măsline umplute cu anșoa (opțional);
  • 1 linguriță de oțet balsamic (opțional);
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline aromatizat, special pentru salata grecească;
  • Sare – după gust (dacă puneți măsline cu anșoa, reduceți cantitatea de sare adăugată).

Sosul pentru pește:

  • Zeama de la o lămâie;
  • Un volum dublu de ulei de măsline;
  • 2 lingurițe de muștar de Dijon.

Cum procedați?

Dacă fileurile sunt congelate, lăsați-le să se dezghețe lent (peste noapte) în frigider, în ambalajul original. Dacă sunt proaspete, omiteți această etapă.

Ștergeți bine fileurile decongelate cu șervete absorbante, presând ușor ca să elimine cât mai multă apă.

102

Asezonați fileurile, pe partea fără piele, cu piper negru cu lămâie, sos Worcester și sos Teriyaki. Sare nu mai este nevoie să puneți, conțin suficientă sare cele două sosuri. Ungeți apoi fileurile, pe ambele părți cu uleiul din sâmburi de struguri. Vi-l recomand, fiind un ulei neutru, cu punct de fumegare mult mai ridicat decât alte uleiuri vegetale.

103

104

Lăsați fileurile să se odihnească timp de 10 – 15 minute, timp în care vă puteți ocupa de garnitură, salată sau sos. Ori mai bine vă delectați cu un degetar de “scorțișoară”.

105

Pe grillul bine încins așezați fileurile de somon pe partea cu piele. Lăsați-le nemișcate, cam 4 – 6 minute (funcție și de grosimea acestora), până când își schimbă culoarea (se “albesc”) pe jumătate din grosime.

106

Întoarceți-le cu un clește sau o paletă, cu grijă, fără să desprindeți pielea și mai lăsați-le la rumenit încă 3 – 4 minute, apoi le scoateți pe farfuriile de servire.

107

Nu vă speriați dacă partea fără piele a somonului pare arsă. Este meritul celor două sosuri adăugate (Worcester și Teriyaki); ambele conțin zahăr care se caramelizează.

Garnitura:

Puneți uleiul la încins în friteuză, ori într-un ceaun încăpător.

Curățați cartofii, tăiați-i în sferturi pe lungime, spălați-i, apoi eliminați apa în exces cu șervete absorbante (sau puteți folosi un prosop de bucătărie curat).

Când uleiul ajunge la 180 ˚C, puneți cartofii la prăjit. După 15 – 20 de minute ar trebui să devină aurii. Scoateți-i, scurgeți-i bine de excesul de ulei și asezonați-i cu sare marină.

108

Salata:

Într-un bol încăpător puneți salata Latino, roșiile Cherry în prealabil spălate și tăiate în jumătate, măslinele umplute.

109

111

Asezonați cu sare și ulei aromatizat. Puteți pune și-un strop de oțet balsamic, dar nu-i obligatoriu. Dacă pregătiți salata mai din timp, adăugați sarea doar cu 5 minute înainte de servire, pentru a nu se înmuia vegetalele.

110

Sosul:

Într-un borcan cu capac etanș stoarceți zeama unei lămâi. Adăugați un volum dublu de ulei de măsline și două lingurițe de muștar de Dijon. Închideți borcanul și scuturați-l energic până obțineți o emulsie stabilă.

Cum timpul de pregătire al cartofilor prăjiți este mai îndelungat decât al fileurilor de somon, aveți grijă cum vă organizați activitățile, astfel încât să nu aștepte somonul după garnitură ori viceversa. Dacă vă este de folos, puteți întocmi chiar și o diagramă Gantt. Salata și sosul le puteți pregăti din timp.

112

Și nu uitați să puneți din vreme la rece un Caloian rosé de la Cramele Oprișor. Merge de minune cu somonul.

113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Somon la grill

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.