Somon cu broccoli

100Nu știu cât de mult vă place să mâncați broccoli, dar măcar o dată puteți renunța la clasicul pește cu cartofi natur. După cât am scris mai jos pare a fi o treabă complicată, dar nu este. Plecând de la somon proaspăt (sau proaspăt decongelat 🙂 ), nu vă trebuie mai mult de 20 de minute (încărcat) ca să pregătiți această masă pentru două persoane.

Ce vă trebuie?

  • 2 fileuri de somon de 100 – 120 g fiecare (proaspăt sau congelat);
  • 400 g broccoli (tot așa, proaspăt sau congelat);
  • 1 linguriță ulei din sâmburi de struguri;
  • ½ linguriță de sare afumată;
  • ¼ linguriță piper alb, proaspăt râșnit.

Pentru sos:

  • 2 căței de usturoi curățați și zdrobiți;
  • 1 vârf de cuțit de sare marină cristalizată;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui;
  • 40 – 50 mL apă minerală carbogazoasă.

Cum procedați?

  • Dacă somonul este congelat, puneți de seara fileurile în frigider și lăsați-le până a doua zi să se decongeleze lent, la 2 – 4 ˚C (vă spuneam și cu alte ocazii, peștele congelat nu trebuie forțat să se dezghețe; în nici un caz nu încercați decongelarea sa în cuptorul cu microunde!);
  • Dacă somonul este proaspăt spălați-l bine cu apă rece;
  • Scurgeți excesul de apă și absorbiți restul de apă tamponând ușor bucățile de pește cu șervete absorbante;
  • Asezonați, pe ambele părți, bucățile de somon cu sare afumată și piper alb;
  • Dacă folosiți broccoli proaspăt, desfaceți-l în buchețele și lăsați-l ½ h în apă sărată, pentru a scăpa de eventualii “musafiri” care și-au găsit culcuș în inflorescențe, apoi scurgeți bine buchețelele;
  • Dacă folosiți broccoli congelat, puteți trece direct la “aburirea” sa, într-un vas special de fierbere la abur;
  • 10 – 15 minute de fierbere la abur sunt suficiente, indiferent dacă ați folosit broccoli proaspăt ori congelat;
  • Cu 5 minute înainte de a fi gata garnitura de broccoli, încingeți o tigaie teflonată unsă doar cu ulei, în care trageți fileurile de somon (tigaia fiind acoperită) câte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare.

Cât timp se aburesc buchețelele de broccoli, pregătiți sosul de usturoi:

  • Frecați energic cățeii zdrobiți cu cristalele de sare, până obțineți o pastă omogenă;
  • Adăugați zeama de lămâie, apoi treptat uleiul de floarea soarelui, amestecând continuu, ca la maioneză;
  • Încorporați apoi treptat apa minerală, tot așa, sub amestecare continuă, până când obțineți un sos subțire, pe care îl turnați apoi peste garnitura de broccoli.

Dacă vă place mult usturoiul, puteți să “decorați” somonul cu un sos de iaurt cu usturoi, a cărui metodă de preparare o găsiți aici. Merge și un sos de leurdă în sezon (ori dacă v-ați pus leurda din timp la congelator).

Farfuria puteți s-o aranjați cum doriți; numa’ dacă o duceți la Mastărșef trebuie s-o decorați cum vor jurații 😀 . Oricum ar fi, nu uitați că un pahar de vin rece și sec (de regulă alb, dar somonul acceptă și-un rosé) este imperios recomandat!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte preparate pe bază de somon găsiți aici.

3 thoughts on “Somon cu broccoli

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  2. Pingback: Somon cu broccoli | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.