Sfaturi culinare pentru Ziua Îndrăgostiților – Valentine’s Day

102Acest articol este destinat strict acelor bărbați care ajung în bucătărie doar în următoarele situații:

  1. să-și bea cafeaua de dimineață;
  2. să-și întrebe consoarta: “Iubi, încă nu e gata mâncarea?”;
  3. să-și ia o bere rece din frigider.

Dacă am rămas numai între noi, este momentul să discutăm un subiect dătător de dureri de cap, dacă nu chiar de depresii: azi intrăm în “Triunghiul Morții”. Probabil știți despre ce este vorba (tripleta mortală 14 Februarie, 1 Martie, 8 Martie), iar dacă nu știți înseamnă că încă nu aveți vârsta potrivită pentru a citi astfel de materiale, așa că vă rog să părăsiți de urgență acest blog. Ca să scapi cu fața curată și fără să faci credit cu buletinu’ pentru nu știu ce masă scumpă la restaurant, intri în primul super/hypermarket care-ți iese în cale și cumperi următoarele (bănuiesc că ai fost deja învățat să faci cumpărături și ai ceva experiență în căscat gura prin magazinele din Mall):

  • o baghetă (e un fel de pâine luuungă și subțire pe care sigur ai văzut-o în toate filmele americane cu acțiunea petrecându-se la Paris, ițindu-se din punga de cumpărături);
  • un pachet de unt (nu te repezi la “untar” ieftin);
  • o cutie de icre negre (caviar), dar nu din raftul care stă încuiat cu cheia; găsești icre de “lumpfish”, sunt tot negre, dar mai mici decât cele de sturion;
  • o cutie de “New Zealand green shell mussels” (cauți la raionul de produse congelate, unde găsești chiar ce ți-am spus: scoici cu cochilie verde din Noua Zeelandă);
  • o bucată de parmezan (nu-ți trebuie toată, dar sunt convins că nu știi dacă ai acasă așa ceva);
  • ulei de măsline – s-ar putea să ai prin casă dacă-ți plac salatele.

De la raionul de dulciuri iei și tu niște ciocolate sau bomboane, dar nu d’alea “entry level”. Pe urmă te duci la băuturi. Da, ai citit bine. Nu te oprești la berea la pet, cauți o vodcă rusească (nu “Săniuță”), iei o butelie (750 mL) de vin alb sec (îți recomand o Zghihară de Huși) și una de rosé demidulce. Dacă scrie “Te iubesc” pe ea, nu mai contează ce soi este. În drumul spre casă treci și pe la florărie, ca să te duci acasă cu o floare. Nu “ca o floare”.

Odată ajuns acasă, te apuci de pregătit o “cină romantică”. Nu-i prea greu, dar nici ușor nu este. Este important ca să urmezi cu strictețe algoritmul de mai jos:

  • Mai întâi pui sticlele cu băuturi la frigider. Pe toate. Nu deschizi sticla de vodcă pentru a-ți face puțin curaj.
  • Aprinde cuptorul de la aragaz și reglează-l pe 180 ˚C. Lasă-l să se preîncălzească 20 de minute. Dacă n-ai idee cum să programezi timerul, pune-ți telefonul să sune peste 20 de minute;
  • Între timp caută o tavă și pune în ea o duzină de jumătăți de scoică (cu carnea în sus) și stropește-le cu puțin ulei de măsline;
  • Taie bagheta în felii cam de 5 – 6 mm grosime și pune-le în prăjitorul de pâine (pe care nu uiți să-l și pornești);
  • Dacă nu ești instruit să lucrezi cu prăjitorul, las-o așa (pe pâine);
  • Întinde untul în strat subțire pe feliile de baghetă (prăjite sau nu) și pune deasupra o linguriță de icre (dacă găsești lămâi prin bucătărie, poți pune și câte o feliuță de lămâie, așa cum vezi în poze)
  • Dă niște parmezan prin răzătoare. Dacă nu știi cum arată răzătoarea, dă un search pe Google. Dacă Google zice “Did you mean <<rozătoare>>?” zi-i că nu;
  • Când sună cuptorul (sau telefonul), pune tava cu scoici în cuptor și lasă-le zece minute;
  • După zece minute (timerul sau telefonul te anunță) scoți tava din cuptor (ai grijă că e fierbinte – folosește o mănușă de bucătărie; arată cam ca mănușile de box, numai că e confecționată din pânză) și presari peste scoici niște parmezan ras, apoi bagi tava înapoi în cuptor și o mai lași 7 – 8 minute. Nu uita când termini treaba cu cuptorul să închizi gazul!

Acum fii atent!!! Cum asortezi băuturile cu mâncărurile:

  • La aperitiv (tartinele cu icre negre): vodcă – un shot, maxim două;
  • La felul principal (scoicile cu parmezan): vin alb, sec – pahar cu picior, umplut până la jumătate;
  • La desert: vin rosé – schimbi paharele, iarăși le umpli doar pe jumătate.
  • Sfat important: nu faci șpriț! Dacă e nevoie de apă, pui pahare separate.

Dacă ai parcurs toți pașii de până acum, restul vine de la sine 😉

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Este posibil ca aceste sfaturi să nu fie pe placul tuturor. Este posibil ca unii să dorească altceva. Există și alte soluții. Soluții pe care le-au dat niște oameni care fac mâncare, o pozează și apoi scriu repede pe blog ce și cum.  Am aici adresele lor. Căutați-i și vedeți ce-au făcut și ei în proiectul “My Funny Valentine”

1. Didi Food Design
2. Brandusa Cooking With My Soul
3. Andreea Mohorea Retete ABC
4. Aura Carolina Popa Bucataria Aurei
5. Adriana Lucia Mara Dragostea in bucate
6. Andreea Denisa Dea’s Cakes Prajituri torturi Dea
7. Daiana si Cosmin Simplu si bun
8. Dana Burlacu Prajiturici si alte dulciuri
9. Alexandra Butnari Gustolandia
10. Dia Daria Retetele mele dragi
11. Claudia Lecturi si Arome
12. Mihaela Voguisine
13. Ioana Tone Pasiune si culoare
14. Oana Igretiu Savori urbane
15. Cerasela Badr El-Din Safron and Dates
16. Monica Horoiu Monya’s…!!!
17. Iancu Lubita Lulu Povesti in bucatarie
18. Iuliana Miu Cartea de bucate aromate
19. Iuliana Florentina Avram Retete fel de fel
20. Alice Ciobanu Tara bucatelor
21. Paula Gafitescu Enjoydessert
22. Geta Cipaianu Pansy’s recipe
23. Simona Alison’s Trials
24. Iolanda si Georgiana Voinea Sisterskitchen
25. Mihaela Sava LaPrajiturela

27 thoughts on “Sfaturi culinare pentru Ziua Îndrăgostiților – Valentine’s Day

  1. Pingback: Salata de boeuf | FOOD DESIGN

  2. Pingback: Inimioare de biscuiti cu ciocolata si capsuni | Lecturi si Arome

  3. Pingback: Stii sa faci corect un pandispan ? | Prăjiturici şi alte dulciuri.

  4. Lucian, m-am amuzat teribil la tot ceea ce ai scris :))))) . O postare de lider al acestui proiect. Felicitari! … Preparatele si fotografiile m-au dat gata!

  5. Pingback: Trufe de ciocolata | Voguisine

  6. Pingback: Coaste la cuptor cu fasole prajita – My Funny Valentine | GustoLandia

  7. :))) Scris ca de obicei cu umor si ca de obicei o postare cu informatii pretioase 😉
    O singura precizare….cred ca triunghiul ar trebui sa fie….patrat. Ati uitat de…Dragobete 😉
    Oricum o sa-i recomand sotului sa citeasca sfaturile de aici. Poate scap de gatit diseara :))

    • N-am uitat de Dragobete, dar dacă-l aminteam stricam faza cu triunghiul … Știți cum se zice între jurnaliști: “e păcat ca adevărul să-ți strice bunătate de știre” 🙂

  8. Pingback: Salsifi sau barba caprei,o leguma de altadata | Alison's Trials

  9. Pingback: White chocolate brownies – My funny Valentine | Sisters' Kitchen

  10. Pingback: Budincă Dukan puţin îndrăgostită | Cartea de Bucate Aromate

  11. Pingback: Inimi inflacarateCooking with my soul

  12. Pingback: Tort cu inimi inghetate | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu

  13. Pingback: Sfaturi culinare pentru Ziua Îndrăgostiților – Valentine’s Day | Bacau Expres

  14. Pingback: Salata de boeuf | Atelierele Roua

Leave a Reply

Your email address will not be published.