Schupfnudeln mit Sauerkraut – Vuțăne cu varză murată călită

100Nemții le zic Schupfnudeln. Au cam aceeași compoziție cu mai cunoscuții gnocchi italienești, numai că forma lor este diferită. Fiind specifice sudului Germaniei și Austriei, utilizarea lor s-a întins în tot Imperiul Habsburgic, inclusiv în Banat și Transilvania. Prin zona mea de obârșie li se zice vuțăne. Mai sunt cunoscute și sub alte denumiri, mai puțin academice, denumiri datorate formei specifice.

În zonele din Germania în care în luna septembrie se organizează Oktoberfest 😉 este întâlnită frecvent combinația Schupfnudeln mit Sauerkraut (adică vuțăne cu varză murată), care se împacă foarte bine cu berea bavareză. Am găsit vuțăne gata formate, care trebuiau doar să fie prăjite, la Kaufland. Le-am pregătit, într-o manieră bavareză ușor modificată, într-o frumoază zi de primăvară. Zi care arăta cam așa:

Ce vă trebuie?

Pentru Schupfnudeln:

  • 500 g Schupfnudeln (vuțăne);
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 40 g unt;

Pentru Sauerkraut:

  • 2 borcane (de 330 mL fiecare) de varză tocată pusă la “murat” cu sare, cimbru, ardei și morcovi (să-mi amintiți la toamnă să vă dau rețeta);
  • 3 – 4 felii de șunculiță țărănească;
  • 250 – 300 mL bere neagră;
  • ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat;
  • 2 – 3 linguri de ulei vegetal.

Cum procedați?

Pregătiți mai întâi o cratiță mai încăpătoare în care o să căliți varza (cu care și începeți, că durează ceva mai mult) și o tigaie antiaderentă în care să prăjiți vuțănele.

  • Încingeți uleiul în cratiță și căliți varza la foc potrivit, împreună cu șunculiță afumată tăiată în fâșii (pe aceasta din urmă o puteți rumeni puțin în prealabil, dar nu-i musai);
  • Când varza începe să sfârâie, stingeți conținutul cratiței cu ¼ L de bere neagră;
  • Reduceți focul și lăsați să fiarbă varza încet în bere, cam 25 – 30 de minute (dacă scade prea mult și încă nu-i suficient de moale, mai adăugați-i niște bere), până când scade aproape de tot.

Cam cu 10 minute înainte de a fi gata varza, apucați-vă de vuțăne:

  • Topiți untul în ulei de măsline și răsturnați vuțănele în tigaie;
  • Prăjiiți-le 5 – 10 minute, la foc potrivit (până când devin aurii), amestecându-le ușor (ca să nu le sfărâmați) cu o spatulă, și întorcându-le pe toate părțile ca să se rumenească uniform;
  • Când sunt făcute, le scoateți cu grijă pe un platou.

Acuma puteți pune pe farfurii fie vuțăne cu varză călită, fie varză călită cu vuțăne. Alegerea vă aparține.

Cum ziceam mai înainte, pe lângă acest preparat se pretează o bere. Cum Ursus s-a dus (parte în varză, parte în bucătarul care aștepta să se facă varza), am pus alături o bere b(r)ună, mai belgiană de felul ei.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.