Sărbătorile pâinii – World Bread Day 2016

600Din bucata mea de pâine

Fie pâinea cât de rea…

Doar două ziceri populare românești despre pâine. Bănuiesc că aceia de ne zic “mămăligari” o știu mai bine pe cea cu “Am pus-o de mămăligă!”.

301

Deși suntem mari devoratori de pâine, întrucât mâncăm pâine aproape cu orice, inclusiv cu orez ori cu cartofi (gurile rele zic că unii români – cei localizați între Olt și Jiu – mănâncă și franzela cu pâine), nu avem o sărbătoare a pâinii. Francezii o au încă din secolul trecut 😉 : din 1995, în preajma celebrării Sfântului Honoré (16 mai), cunoscut drept patronul brutarilor, se organizează, în diferite localități din HexagonLa Fête du Pain – Sărbătoarea Pâinii. 300

La Paris, evenimentul se desfășoară pe platoul din fața catedralei Notre-Dame și ține cam o săptămână. Într-un cort imens, găsim linii tehnologice complete de fabricație, începând cu malaxorul pentru prepararea aluatului și terminând cu cuptoarele în care se desăvârșește produsul finit. Brutarii, amatori sau profesioniși, cu vârste cuprinse între 5 și 85 de ani, modelează coca obținută din făină, apă, drojdie și sare…

104102
103302
305303

Iar uneori cântâ…

101601

Și pentru că astăzi, 16 octombrie, este ziua mondială a pâinii (World Bread Day 2016), vă poftesc a gusta cu privirea din câteva sortimente tradiționale de pâine, de prin lume adunate:

105400
401405
407410
411412
413415
419422
403416
402406
409420
421414
408418
417S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși! 100World Bread Day 2016 (October 16)

LE: La #worldbreadday2016 au mai contribuit și

Cosmin – vezi articolul aici

Camelia – vezi articolul aici

5 thoughts on “Sărbătorile pâinii – World Bread Day 2016

    • Mulțumesc, dar n-am niciun merit. M-am aflat doar în locul potrivit, la timpul potrivit.

  1. Pingback: Franța-n bucate: 8 – Câteva vorbe despre patria vinurilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.