Salsa de toamnă

În termeni strict bucătărești, salsa înseamnă (pentru spanioli, italieni, greci și turci) sos. Pentru anglofoni, salsa desemnează cu precădere sosurile specifice bucătăriei mexicane. (sursa)

I-am zis salsa de toamnă, din două motive: odată că are în conținut o serie de ingrediente specifice toamnei timpurii (tomate, ardei, ceapă) și încă o dată pentru că am pregătit-o într-o zi de toamnă arătând cam ca o vară indiană.

N-am făcut multă, doar cât să îndestuleze două persoane. A mers foarte bine ca o completare pentru niște fileuri de ton roșu cărora le-am arătat preț de două-trei minute grillul bine încins. Dacă vă doriți mai multă, multiplicați corespunzător cantitățile ingredientelor de mai jos.

Ce vă trebuie?

  • 1 ceapă roșie mică;
  • ¼ ardei gras;
  • 2 roșii cherry alungite;
  • ½ legătură de pătrunjel verde (sau coriandru – pentru o aromă mai puternică);
  • zeama de la 1 felie de lămâie;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • sare marină – după gust;
  • câteva feliuțe de ardei iute roșu – opțional, pentru un sos mai picant.

Cum procedați?

Curățați ceapa, tocați-o mărunt, apoi frecați-o cu sare, stropiți-o cu zeamă de lămâie și lăsați-o să se marineze 10 – 15 minute.

101

Ăst timp, spălați și curățați ardeiul gras și tocați-l, de asemenea, mărunt.

102

Spălați și tocați roșiile cherry.

103

104

Spălați, scurgeți și tocați mărunt frunzele de pătrunjel ori de coriandru.

105

Dacă puneți ardei iute, îndepărtați-i semințele și nervurile, apoi tăiați-l în fâșiuțe subțiri și scurte.

Amestecați ardeii, roșiile și frunzele verzi cu ceapa roșie marinată și cu uleiul de măsline, apoi potriviți gustul final – dacă simțiți nevoia – cu sare, zeamă de lămâie, ulei.

106

Lăsați salsa să se odihnească preț de câteva minute, apoi turnați-o generos peste fileurile de ton rumenite pe grill. Un cartof copt înnobilat cu unt ori cu un sos de iaurt gras, un pahar de Chardonnay ori de Caloian rosé sec, poate completa acest preparat lejer.

107

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Salsa de toamnă

  1. Pingback: Salsa de toamnă – Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.