Salată vieneză cu hering marinat

O salată consistentă și sățioasă care ține loc și de antreu, și de fel principal, la un prânz sau o cină nepretențioasă. Inspirată din weekendul prelungit la Viena al lui Rick Stein.

303

Ce vă trebuie?

  • 5 – 6 cartofi albi, potriviți ca mărime, fierți în coajă;
  • 1 cutie (500 g) hering marinat cu legume (sau două trunchiuri de hering marinat – cam 300 – 350 g);
  • 2 linguri de boabe de fasole albă, fiartă, din conservă (deși vienezii pun așa ceva în salata lor, am considerat că salata mea este suficient de încărcată și am renunțat la acest ingredient);
  • 2 castraveciori murați (fie în oțet, fie în saramură), bine scurși și tăiați în cuburi mici;
  • 1 lingură de capere;
  • 2 ouă fierte tari;
  • 1 – 2 linguri de maioneză;
  • 1 – 2 linguri de smântână fermentată;
  • 1 – 2 lingurițe de muștar;
  • 1 – 2 linguri de hrean proaspăt ras;
  • ½ legătură de mărar proaspăt, tocat mărunt;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Fierbeți cartofii în coajă, în apă cu sare, cam 15 – 20 de minute (de când începe să clocotească apa). Sunt fierți atunci când furculița pătrunde cu ușurință în ei. Scurgeți-i, lăsați-i să se răcească apoi curățați-i de coajă și tăiați-i în sferturi pe lungime. Dacă sunt mai mari, tăiați fiecare sfert în două.

301

Ca să iasă tari, dar nu răscoapte, puneți ouăle la fiert în apă rece și lăsați-le să fiarbă 5 minute, cronometrate de când începe să fiarbă apa. Răciți-le apoi sub jet de apă rece și curățați-le de coajă.

302

Scurgeți bine heringul marinat și tăiați-l în bucăți cam de mărimea bucăților de cartof.

304
306

Dacă ați folosit hering cu legume, recuperați ceapa și morcovul și tăiați-le mărunt.

307
305

Într-un bol încăpător puneți bucățile de hering, ceapa, morcovul, bucățile de cartof, castraveciorii tăiați în cuburi mici și caperele. Asezonați cu sare și piper. Vă recomand să nu puneți prea multă sare.

308
309
310

Adăugați maioneza, smântâna și muștarul, apoi amestecați ușor totul.

311
312

Puneți deasupra ouăle fierte tăiate în jumătăți și presărați cu generozitate hreanul ras.

313
314

Adăugați mărarul tocat, tot așa, fără să vă zgârciți. Acoperiți bolul cu folie alimentară și dați-l la rece măcar 30 de minute înainte de servire. Cu cât salata stă mai mult la rece, cu atât se întrepătrund mai bine aromele ingredientelor.

315
316

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.