Salată multicoloră cu sardele și sepie

212O salată care combină și îmbină multe texturi, arome, culori și gusturi. Este puțin acrișoară (datorită castraveților), puțin dulceagă (prin prezența morcovului și țelinei), puțin sărată (mulțumită sardelelor) și ușor picantă. Despre culori, ce să mai zic. Le vedeți și singuri.

Se poate încropi foarte repede, cu ceea ce găsiți la îndemână prin casă (cel puțin mie nu-mi lipsesc niciodată conservele de ton, sardele sau fructe de mare – fie că vorbim de midii, caracatiță, sepie sau calamar). Iar dacă tocmai ați făcut o supă limpede și nu prea știți ce să faceți cu legumele rămase (altceva decât clasica salată à la Russe), e momentul să construiți salata de mai jos. Cantitățile sunt pur orientative, depinde doar de gusturile și imaginația voastră ca să o desăvârșiți.

201
202

Ce vă trebuie?

  • 1 conservă (125 g) sardele în ulei;
  • 1 conservă (120 g) tentacule de sepie în ulei cu usturoi;
  • 3 cartofi mov mici;
  • 3 cartofi albi mici;
  • 2 – 3 morcovi mici;
  • 1 – 2 rădăcini mici de pătrunjel;
  • 1 păstârnac mic;
  • 1 țelină mică;
  • 3 – 4 castraveciori murați în saramură;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 1 lingură de boabe de piper roșu;
  • 3 – 4 fire de pătrunjel verde;
  • Sare marină, piper negru sau mixt (măcinat) – după gust.

Cum procedați?

Fierbeți cartofii în coajă în apă cu puțină sare, timp de 12 – 18 minute. Lăsați-i să se răcească, curățați-i de coajă, apoi tăiați-i rondele subțiri.

Curățați, spălați și fierbeți 30 – 35 de minute restul legumelor: morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină. Ori puteți folosi legumele gata fierte pe care le-ați recuperat dintr-o supă. După ce se răcesc tăiați-le rondele subțiri.

Spălați castraveții murați și tăiați-i la fel, sub formă de rondele.

Într-un bol încăpător puneți conținutul conservelor (cu tot cu uleiul aferent), cartofii, castraveții murați, celelalte legume. Asezonați cu sare, piper și ulei de măsline, amestecând ușor.

203
204
205
206
207
208
209

Decorați la final cu boabe de piper roșu și frunze de pătrunjel. Serviți rece, pe post de aperitiv.

210
211

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Salată multicoloră cu sardele și sepie

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.