Salată grecească

100Bănuiesc că ati sesizat faptul că, așa cum îi spune și numele, această salată este originară din Grecia 😀 . Alături de tzatziki, salata grecească este unul dintre antreurile cele mai des întâlnite pe masa oricărui grec, de la Salonic și până în Creta, din Megysti (Kastellorizo) și până în Zakynthos ori Kérkyra (Corfu). Ca și tzatziki, are puține ingrediente, majoritatea fiind puternic specifice locului: brânza Feta, măslinele Kalamata, oregano. Celelalte sunt de asemenea din producția locală, chiar dacă le întâlnim și prin alte locuri: uleiul de măsline, roșiile, castraveții, ardeiul gras verde, ceapa roșie. Am mai citit că s-ar mai pune în această salată oțet sau suc de lămâie, însă pe unde am gustat-o (și credeți-mă, am testat-o și în Grecia continentală și în cea insulară) n-am sesizat aceste adaosuri. Este o salată de sezon, pe care o puteți găsi la ea acasă din primăvară până-n toamnă, știut fiind faptul că în bucătăria grecească tradițională se folosesc doar ingrediente locale, în stare proaspătă, cu o notabilă excepție: măslinele.

Această salată (dar fără brânza Feta) este larg răspândită și în Turcia, însă este numită “Çoban Salatası” (salată ciobănească):

Cunoscută fiind “prietenia” multiseculară dintre greci și turci, nu vă recomand să comandați salată grecească în Turcia. Este tot la fel de bine ca și atunci când cereți în Grecia o cafea turcească 😉 .

Astăzi am făcut o salată grecească “ușor” modificată, fără ardei gras, cu ceapă galbenă (cea roșie tocmai se gătase) și cu brânza Feta înlocuită cu un caș de capră, proaspăt și bun. În loc de măsline Kalamata am folosit măsline negre turcești, iar uleiul (de măsline, extravirgin) a fost de sorginte italiană. Cu roșii de Gioseni și castraveți de Matca. S-ar putea ca oregano să fi fost grecesc, dar nu bag mâna în foc. În concluzie, salată grecească în toată regula. Oricum, seamănă cu originalul din poza de mai jos:

Ce vă trebuie pentru o porție de salată?

  • 1 roșie medie;
  • 1 castravete (6 – 8 cm);
  • 1 ceapă mică;
  • 1 – 2 bucăți de Feta, telemea sau caș de capră (circa 100 g);
  • 5 – 6 măsline;
  • ½ linguriță oregano;
  • Un praf de sare;
  • 2 linguri de ulei de măsline.

Cum procedați?

  • Spălati bine roșia și castravetele, apoi le feliați direct în farfuria de servire;
  • Curățati ceapa și o tăiați rondele, pe care le desfaceți în inele;
  • Adăugați măslinele și amestecați ușor;
  • Puneți deasupra brânza, presărati cu sare și oregano, iar în final stropiți cu ulei de măsline.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Καλη ορεξη!

 

3 thoughts on “Salată grecească

  1. Pe caldura de afara, salata aceasta e un adevarat rasfat !
    Deja stiu ce am sa mananc maine dimineata !!!
    O zi minunata…

  2. Pingback: Cotlete de miel ca la taverna cu grătare a lui Aris | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.