Salată de ton cu legume și maioneză light

100La aspect, seamănă cu salata boeuf. La gust, și da, și nu. Tonul aduce o notă diferită în tot acest melanj de legume fierte, conservate ori murate. Aș putea spune că în salata asta, tonul face muzica. Salata de ton cu legume și maioneză light se prepară izbitor de asemănător cu clasica salată boeuf, ori cu salata à la Russe.

O astfel de salată de ton cu legume și maioneză o puteți servi simplă, fără s-o mai îmbrăcați cu un strat gros de maioneză, chiar dacă aceasta din urmă este o maioneză ușoară:

Puteți să faceți rulouri din jambon pe care să le umpleți cu salată:

Sau puteți face chiar ouă umplute (caz în care trebuie să vă gândiți ce faceți cu excedentul de gălbenușuri fierte):

Orice variantă de prezentare alegeți, țineți cont de faptul că trebuie servită rece, ca aperitiv.

Ce vă trebuie?

  • 2 conserve (de câte 160 g) de ton bucăți (în ulei sau în suc propriu – contează mai puțin);
  • 4 cartofi medii, albi sau roz, nefăinoși (din aceia “pentru salată”);
  • 2 morcovi mari sau 4 mai mici;
  • 100 g mazăre din conservă;
  • 3 castraveți murați, potriviți ca mărime;
  • 2 – 3 linguri de muștar fin;
  • Sare, piper, zeamă de lămâie – după gust.

Pentru maioneza light:

  • 1 gălbenuș crud,
  • 1 gălbenuș fiert;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • 2 lingurițe de muștar iute;
  • 150 mL ulei din floarea soarelui;
  • 150 g iaurt grecesc (10% grăsime);
  • 1 praf de sare.

Cum procedați?

Fierbeți cartofii în coajă, în apă cu sare, cam 12 – 15 minute (sau până când furculița intră lejer în ei). După ce s-au răcit, îi curățați și-i tăiați în cuburi, să tot aibă latura de 5 – 7 mm.

Morcovii îi curățați, apoi îi fierbeți cât să rămână ușor crocanți (testul furculiței este sfânt). După ce s-au răcit, îi tăiați la fel ca pe cartofi.

Spălați castraveții, lăsați-i la scurs, tocați-i în cuburi mici (4 – 5 mm), apoi stoarceți-i bine în mână, pentru a nu lăsa prea multă zeamă după ce vor fi încorporați în salată.

Mazărea o scurgeți și apoi o clătiți bine sub jet de apă rece, după care o scurgeți din nou.

Scurgeți excesul de ulei (sau de “suc propriu”) din conservele de ton.

Maioneza o pregătiți după metoda indicată aici.

Într-un vas încăpător amestecați cartofii, morcovii, mazărea, castraveții, bucățile de ton.

Adăugați muștarul fin, maioneza light și asezonați cu sare și piper. Amestecați bine toate ingredientele, iar la sfârșit potriviți gustul final, echilibrând tentele de sărat – acru – picant.

Ca și în cazul salatei boeuf, salata de ton cu legume devine mult mai gustoasă după ce stă la rece măcar 12 ore. În acest interval ingredientele au timpul necesar să-și dezvolte și să își împărtășească aromele.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Salată de ton cu legume și maioneză light

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.