Salată de toamnă (cu cartofi, castraveți murați, jambon și alte ingrediente, mai mult sau mai puțin esențiale)

_100O salată de toamnă, zisă și “salată nemțească”, ușor de preparat. Numai bună ca aperitiv, ori chiar ca fel principal, pentru un dejun ori o cină rapidă.

Ce vă trebuie?

_101

  • ½ kg cartofi mici, albi (îi găsiți la Carrefour Market sub denumirea de “Cartofiori Ardelenești”);
  • 100 g șuncă de Praga (tot de la Carrefour Market);
  • 3 ouă fierte, tari (evident, găsiți ouă și la Carrefour Market);
  • 4 – 5 castraveciori murați (pot fi murați în oțet sau în saramură – important este să crănțăne în dinți și să aibă cât mai puțină apă);
  • O mână de frunze de pătrunjel verde (mai mult pentru culoare);
  • Maioneză – cât vă lasă inima (literally);
  • 1 – 2 lingurițe muștar de Dijon;
  • Sare și piper (mozaic) – după gust.

_105

Pentru maioneză light (pentru cea clasică, vezi aici):

_108

  • 1 gălbenuș de ou crud;
  • 1 gălbenuș de ou fiert tare;
  • 2 linguri de muștar clasic;
  • 1 cățel de usturoi (curățat și trecut prin presă);
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • 100 mL ulei de floarea-soarelui (sau ulei de turnesol – după zicerea celor de la Asociația de Protecție a Consumatorului, care își scriu articolele cu Google Translate);
  • 200 g iaurt gras, cu 0 – 10% grăsime – la fel, după cum vă lasă inima;
  • Sare – după gust.

Cum procedați?

Fierbeți patru ouă (trei pentru pus în salată, unul pentru maioneză) – cinci minute de când începe să fiarbă apa.

_103

Fierbeți cartofii, în coajă, pentru 15 minute (tot așa, calculate de când începe să fiarbă apa), scurgeți-i apoi și lăsați-i să se răcească, ca să-i puteți curăța de coajă.

_102

Cât timp fierb cartofii, ocupați-vă de maioneză. Că o faceți pe sistem clasic, ori ceva mai light, rămâne la alegerea voastră. Nu uitați însă să-i puneți și puțin usturoi. În maioneza astfel preparată, dacă vreți o salată ceva mai picantă, adăugați la final și una – două lingurițe de muștar de Dijon.

_109
_110
_111
_112

Scurgeți castraveții murați, tăiați-i în cuburi mici și adăugați-i în maioneză.

_113

Tăiați șunca de Praga (jambon fiert) în pătrățele mici, adăugați-o în maioneză.

_106
_114

Adăugați ouăle fierte (inclusiv albușul rămas de la pregătirea maionezei), tăiate în optimi.

_115

Tăiați cartofii (după ce i-ați curățat) în sferturi sau jumătăți (funcție de mărime) și răsturnați-i și pe ei în bolul cu maioneză. Asezonați cu sare și piper.

_107
_116

Amestecați totul cu simț de răspundere și presărați peste salată pătrunjel verde tocat mărunt.

_117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.