Salată de ceapă cu crochete de curcan

_114O salată aperitiv pe care o punem pe masă, de regulă, în noaptea dintre ani. Anul acesta am făcut-o mai devreme, pentru masa de Crăciun. Nu de alta, dar ca să v-o pot împărtăși pentru Anul Nou. Anul acesta a înlocuit tradiționala salată de boeuf, pe care unii au fost puțin dezamăgiți așteptând-o.

Rețeta, deloc originală, am preluat-o din cartea de bucate a maestrului Horia Vîrlan (Vîrlan, Horia: Bucatele noastre – Carte cu preparate mai mult sau mai puțin românești, ISBN 978-973-1805-56-6, www.daas.ro, 2010, p. 51), adaptând-o ușor.

Ce vă trebuie?

  • 2 kg ceapă galbenă;
  • 3 linguri de miere;
  • 100 mL oțet din vin alb;
  • 3 boabe de ienibahar (sau ½ linguriță ienibahar măcinat);
  • 1 – 2 lingurițe boabe de piper negru;
  • 1 – 2 foi de dafin uscat;
  • 1 linguriță de sare;
  • 2,5 L de apă.

Niște maioneză preparată din:

  • 1 gălbenuș de ou crud;
  • 1 gălbenuș de ou fiert;
  • 2 – 3 lingurițe de muștar;
  • 1 – 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • ½ linguriță de sare;
  • 400 mL ulei de floarea-soarelui.

Pentru crochete:

  • 450 g piept de curcan;
  • 1 ceapă roșie;
  • 1 lingură de ulei de sâmburi de struguri pentru călit ceapa;
  • 2 – 3 căței de usturoi;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 2 ouă;
  • 3 – 5 linguri de pesmet;
  • Sare, piper – după gust;
  • 1,5 L ulei de palmier (pentru prăjit crochetele).

Cum procedați?

Aveți de făcut trei chestii distincte, pe care o să le asamblați ulterior: ceapa opărită, crochetele, maioneza.

Ceapa opărită:

Curățați ceapa, spălați-o și tăiați-o julien (vulgo, peștișori). Fiind vorba de o cantitate măricică, vă recomand să vă folosiți de un robot de bucătărie, dacă nu vreți să vă extenuați ori să plângeți prea mult. Eu am unul “No name” adus în 1996 (are deci 20 de ani) din Germania, care și acum își face datoria cu prisosință. Și n-a fost deloc menajat.

_101

Luați o oală mare în care puneți la fiert apa în care ați adăugat mierea, oțetul, boabele de piper și de ienibahar, frunzele de dafin și oțetul.

_102

Puneți ceapa tăiată într-o strecurătoare pe care o scufundați în oala cu fiertură. O lăsați acolo cam 10 minute, ori până când se înmoaie ceapa. Lăsați apoi ceapa la scurs și la răcit.

_103
_104

Crochetele:

Tocați mărunt ceapa roșie (în prealabil curățată și spălată), apoi căliți-o în ulei, la foc potrivit, 4 – 5 minute, până devine sticloasă.

Cât se călește ceapa, tocați pieptul de curcan (tot în robot), împreună cu pătrunjelul verde și usturoiul curățăt.

Într-un castron încăpător răsturnați tocătura, ceapa călită, pesmetul și ouăle crude. Amestecați cu simț de răspundere compoziția, potrivindu-i gustul de sare și piper.

Cu mâinile umezite modelați crochetele sferice (care ar trebui să aibă cam 2 – 2,5 cm în diametru) și aruncați-le apoi în baia de ulei de palmier încins la 180 ˚C (nici mai mult, nici mai puțin).

Prăjiți câte 10 – 12 crochete într-o șarjă, până când devin aurii și se ridică la suprafața uleiului.

Le scoateți apoi într-un castron tapetat cu hârtie absorbantă, hârtie care va reține eventualul exces de ulei. Le lăsați să se răcească.

_105

Cât se răcesc crochetele, pregătiți maioneza. Vedeți aici cum se face o maioneză adevărată.

_107

Ați ajuns la faza finală, de asamblare a preparatului. Toate ingredientele – respectiv ceapa, maioneza și crochetele – trebuie să fie reci.

_106

Mai întâi amestecați ceapa opărită cu maioneza. Puneți din acest amestec cam jumătate, sub forma unui strat uniform, nu mai gros de 1,5 – 2 cm, pe fundul unui vas cu pereți înalți.

_108
_109

Plantați în acest strat jumătate din crochetele confecționate anterior.

_110

Acoperiți-le cu restul de ceapă & maioneză.

_112

Ornați cu crochetele rămase.

_113

Dați la rece preparatul, măcar 30 de minute înainte de servire. Consumați apoi responsabil! 😉

_100

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.