Asocierea cartofilor – fierţi, prăjiţi, fripţi … – cu maioneza nu este dintre cele mai fericite, mai ales dacă este făcută zilnic şi în cantităţi mari. Însă dacă vă vine o poftă de asta din an în Paşte, nu-i bai. În concluzie: de această reţetă trebuie să vă amintiţi cât mai rar posibil.
Ce vă trebuie?
- 6 – 8 cartofi „normali”;
- 4 castraveţi muraţi;
- 2 – 3 fire de ceapă verde;
- o maioneză „adevărată” (nu de-aia la borcan), făcută din gălbenuşuri de ou (2) şi ulei de floarea soarelui (300 – 400 mL) – cum s-o faceţi vă povestesc altădată, mai pe îndelete;
- sare şi piper după gust.
- Fierbeţi cartofii în coajă, până când intră furculiţa uşor în ei. Nu trebuie să crape la fiert, dar nici nu trebuie ca la mijloc să fie „al dente”;
- După ce se răcesc complet, îi curăţaţi de coajă şi-i taiaţi în bucăţi numa’ bune de-nghiţit o dată;
- Spălaţi bine castraveţii, tăiaţi-i în rondele cam de 2 – 3 mm grosime şi scurgeţi-i bine de tot; cel mai bine vă iese salata cu castraveţi muraţi în saramură, puţin picanţi (când îi puneţi la murat adăugaţi în borcan şi hrean, şi usturoi, şi nişte ardei iuţi bine);
- Amestecaţi cu simţ de răspundere cartofii, castraveţii şi maioneza, potriviţi de sare şi piper şi presăraţi deasupra ceapa verde tăiată în rondele, folosind cât mai mult din partea verde a cepei (pentru efectul cromatic, evident).
Încă ceva: dacă aţi folosit pentru maioneză gălbenuşul unui ou fiert, albuşul tăiaţi-l mărunt şi aruncaţi-l în salată. Nu se-ntâmplă nimic rău.
Asta-i tot!
Ba nu: înainte de a pune salata pe masă daţi-o pentru o oră – două, la rece. Se întrepătrund şi se combină mai bine gusturile. Chestie de transfer de masă 🙂 .
Buna reteta, eu o fac fara maioneza, si e buna si asa, doar cu putin ulei.
Merge bine si numai cu ulei, insa maioneza este un foarte bun liant intre cartofi, ceapa si castraveti. Bineinteles, adaugata in limite decente, nu cum am pus eu acolo 🙂
superba reteta , imi place , acum sunt in germania si am avut niste musafiri si au spus ca e extraordinara , mersii de ajutor … ai un LIKE MARE de la mine …
Mă bucur că le-a plăcut.
Iar pentru LIKE, köszönöm szépen! 🙂
Pingback: Cartofi crocanți la cuptor cu mărar și brânză rasă, ca la bunica acasă | My Blog
Pingback: Cartofi crocanți la cuptor cu mărar și brânză rasă, ca la bunica acasă | Jurnal Gustos
Ma bucur ca am gasit acesta retete. O iubesct toti – si sotul, si copii…
Pingback: Castraveți murați pe “repede înainte” – o rețetă de vară | Food and beyond…