Salată de cartofi cu file afumat de păstrăv-curcubeu

Acum, că sărbătorile Pascale au trecut, iar ambulanțierii și/sau echipajele SMURD din Teritoriile de Nord sper că au scăpat nemâncați/nemâncate, toată lumea trece pe salate, încercând să uite de mâncărurile de categorie grea – aka: salată de “boeuf”, friptane de miel, drob, ouă (multe), pască și cozonaci – este momentul să revenim la chestii mai lejere. Ca trecerea să nu fie bruscă, m-am gândit că o salată tranzitorie ar fi cea mai indicată în momentul actual. O salată tranzitorie este o salată cu ajutorul căreia trecerea de la “heavy” la “light” este mai puțin dureroasă. Adică nu trecem brusc de la salata cu multe calorii la cea fără calorii. Pentru cei care au trecut deja la Sistemul Internațional de unități de măsură (singurul legal, de altfel, în țara românilor), reamintesc și pe această cale că 1 cal = 4,184 J. Cum spuneam, ca trecerea să fie cât mai lină, o să renunțăm la maioneză sau alte sosuri grele, o să păstrăm cartofii, iar carnea o vom înlocui cu pește. Și anume, păstrăv. Afumat. Filé.

101

Ce vă trebuie?

  • 5 – 6 cartofi albi (de preferat noi, sau măcar nesfărâmicioși);
  • 100 – 150 g filé afumat de păstrăv curcubeu (eu am găsit ceva provenit din acvacultură, condimentat cu sare, piper negru, piper verde, ardei gras și pătrunjel);
  • 1 legătură zdravănă de ceapă verde (albă și roșie – dacă nu vă derutează denumirea), adică 7 – 8 cepe;
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline (dar puteți fi și mai generoși);
  • Sare marină și piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust;
  • 2 linguri de boabe de piper roșu (roz) – pentru decor.

Cum procedați?

Fierbeți cartofii (în coajă) în apă la care adăugați o linguriță de sare marină. Sunt gata de introdus în salată după 15 minute de clocotire a apei (ori când furculița pătrunde lejer în ei). Așteptați să se răcorească, decojiți-i, apoi tăiați-i în 1/8.

102
104

Luați la analizat fileul de păstrăv. S-ar putea să mai conțină oase, pe care le extrageți cu penseta pe care soția dvs o utilizează pentru pensatul sprâncenelor, dar nu declarați asta nici sub tortură!

Tăiați fileul în bucăți rezonabile (prin asta înțelegând bugăți de 1,5 × 1,5 cm, max).

106

Ceapa verde (albă + roșie) curățați-o, spălați-o, apoi tăiați-o în rondele de 0,7 – 1,0 cm înălțime.

103
105

Luați un bol încăpător în care puneți de-a valma cartofii, peștele, ceapa.

107

Asezonați cu sare și piper, apoi stropiți generos cu ulei de măsline.

107

La final adăugați piperul roșu (boabe, da?) pentru decor.

Dați la rece (30 – 60 minute) întru îmbinarea aromelor, apoi serviți. Cu Riesling Italian, Chardonnay, ori Fetească Regală (nu faceți carcalete, alegeți “decât” o variantă!).

108

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.