Salată de andive cu ton afumat şi brânză Roquefort

SA001O salată uşoară în care se îmbină într-un mod surprinzător de plăcut gustul uşor amărui al andivelor cu cel acru al sucului de lămâie, tenta de fum a tonului şi iuţeala muştarului de Dijon. O combinaţie de texturi diverse (filé de ton, brânză Roquefort, miez de nucă, frunze de andivă) şi, nu în ultimul rând, o armonie coloristică de efect.

Modul de preparare nu este de loc sofisticat, iar rezultatul este spectaculos, în special pentru cei mai puţin învăţaţi să stea „la cratiţă”.

Ingrediente:

  • 2 – 3 andive proaspete (cca. 400 – 500 g);
  • 150 g brânză Roquefort;
  • 75 g file de ton afumat;
  • 50 g miez de nucă rupt în bucăţele potrivite;
  • zeama de la ½ lămâie;

Pentru sos:

  • 4 linguriţe de muştar de Dijon (din acela cu boabe întregi de muştar prin el);
  • 1 linguriţă de oţet din vin roşu (sau oţet balsamic de Modena);
  • 75 mL ulei de măsline extravirgin;
  • 150 mL ulei vegetal (din sâmburi de struguri, de ex.);
  • sare şi piper (proaspăt râşnite) după gust;
  • puţină apă (pentru a regla consistenţa sosului).

Modus operandi:

SA002SA003SA004SA005SA006SA007Mai întâi se îndepărtează frunzele exterioare ale andivelor, după care se iau frunzele din interior şi se taie perpendicular pe fibră, cam la 2 cm. Partea dură a frunzei (cotorul) este destul de amară şi se recomandă îndepărtarea ei. Peste frunzele astfel tăiate se adaugă imediat zeama de lămâie şi se amestecă bine. În caz contrar, enzimele din frunze îşi fac treaba, iar frunzele se oxidează rapid, căpătând un aspect inestetic.

Se adaugă brânza Roquefort tăiată cubuleţe având latura de 1,5 – 2 cm şi fileul de ton tăiat în fâşii dreptunghiulare de 0,5 × 2,5 cm, apoi nucile rupte în bucăţele.

La final se adaugă sosul obţinut prin amestecarea intensă (într-un mixer sau blender) a ingredientelor enumerate anterior (muştar, oţet, ulei, sare, piper, eventual apă – dacă sosul nu este suficient de fluid). Se amestecă uşor sosul cu celelalte ingrediente, folosind o spatulă sau o lingură de lemn (nu trebuie să rezulte un terci). Atenţie la dozarea sării – brânza şi peştele sunt suficient de sărate.

SA008Înainte de a servi, daţi la rece pentru circa ½ h, pentru întrepătrunderea aromelor.

8 thoughts on “Salată de andive cu ton afumat şi brânză Roquefort

  1. Pingback: Salată de andive cu ton afumat şi brânză Roquefort | Bacau Expres

  2. Pingback: Andive la cuptor cu jambon afumat şi sos Emmentaler | Food and beyond…

  3. Pingback: Andive la cuptor cu jambon afumat şi sos Emmentaler | Bacau Expres

  4. Pingback: Salată de andive cu fileuri de cod negru afumat şi sos tip Caesar | Food and beyond…

  5. This is the right blog for anyone who desires to seek out out about this topic. You realize a lot its almost laborious to argue with you (not that I actually would need).

  6. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  7. Pingback: Salată de andive cu pește afumat și brânză cu mucegai albastru | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.