Salată de andive cu fileuri de butterfish afumat şi sos tip Caesar

200În Real Auchan (dar și în Kaufland ori Selgros) se găseşte – pe lângă somonul afumat şi tonul afumat – o altă „afumătură” de peşte: Smoked Butterfish sau Butterfish afumat. De ce i-o fi zicând aşa, n-am idee. M-am documentat puţin şi-am constatat că „butterfish” denumeşte măcar trei soiuri de peşte. Punând cap la cap informaţiile şi coroborându-le cu aspectul mărfii achiziţionate, am ajuns la concluzia că sub această denumire se ascunde de fapt codul negru (black cod, sablefish). Concluzie greșită, după cum mi-a zis S(f). Vasile, lămurindu-mă că acest butterfish este, de fapt, Lepidocybium flavobrunneum sau, mai pe scurt, escolar. L-am combinat cu nişte andive (în ideea că dacă au mers cu ton, merg şi cu „Butterfish”) şi cu un sos tip Caesar. De ce „tip Caesar” şi nu Caesar, pur şi simplu? Pentru că despre acest sos se discută mult, atât în ceea ce priveşte paternitatea, cât şi în ceea ce priveşte ingredientele folosite. Şi ca să nu fiu criticat de către profesioniştii cratiţei, am ales acest subterfugiu. Caesar sau „tip Caesar”, a ieşit o minunăţie de salată, care a dispărut urgent de pe platou.

Ce vă trebuie?

  • 4 andive proaspete (cam ½ kg);
  • 150 g file de cod negru Butterfish (escolar) afumat;
  • 2 felii de pâine integrală sau cu secară;
  • 1 lingură de parmezan (sau Grana Padano) ras;
  • 2 căţei de usturoi;
  • 1 lingură de ulei de măsline.

Pentru sosul Caesar:

  • 2 – 3 fileuri de anşoa în ulei;
  • 2 căţei de usturoi;
  • 2 + 6 linguri de parmezan (sau Grana Padano) ras;
  • 1 gălbenuş de ou crud;
  • 2 linguri de muştar de Dijon;
  • 1 lingură de oţet din vin alb;
  • 1 linguriţă de sos Worcester;
  • zeama de la ½ lămâie;
  • ¼ linguriţă piper negru proaspăt râşnit;
  • 5 linguri de ulei de măsline.

Cum procedaţi?

Mai întâi se pregătesc crutoanele:

  • Prăjiţi cele două felii de pâine şi apoi tăiaţi-le sub formă de cuburi;
  • Încingeţi uleiul într-o tigaie antiaderentă şi căliţi în el cuburile de pâine amestecate cu usturoiul curăţat şi zdrobit, cam 2 minute;
  • Scoateţi crutoanele şi amestecaţi-le cu parmezanul ras, după care trageţi-le din nou în tigaie încă 1 minut.

Pregătiţi apoi sosul tip Caesar:

  • Puneţi într-un blender fileurile de anşoa, usturoiul curăţat şi feliat, 2 linguri de parmezan ras, gălbenuşul de ou, muştarul, oţetul, sosul Worcester, piperul şi zeama de lămâie;
  • Mixaţi totul bine, până la omogenizare;
  • Adăugaţi treptat uleiul şi încorporaţi-l în sos.

Pasul final, montarea salatei:

  • Curăţaţi andivele de frunzele necorespunzătoare estetic, spălaţi-le şi scurgeţi-le bine;
  • Puneţi pe un platou frunze de andive, iar în frunze aşezaţi bucăţile de cod negru butterfish (escolar) afumat;
  • Adăugaţi crutoanele şi restul de andive tăiate rondele (după ce în prealabil aţi îndepărtat cotorul amar, aşa cum am arătat aici);
  • Turnaţi deasupra sosul tip Caesar;
  • Presăraţi peste sos restul de parmezan ras.

Înainte de servire se dă la rece măcar ½ oră, pentru transferul aromelor.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Later edit:

Pentru a intra în legalitate cu denumirile și a nu mai induce în eroare onorata clientelă, am corectat – la sugestia S(f). Vasile pe care sigur îl cunoașteți – numele peștelui. Deci butterfish = escolar = Lepidocybium flavobrunneum din familia Gempylidae.

5 thoughts on “Salată de andive cu fileuri de butterfish afumat şi sos tip Caesar

  1. Pingback: Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond…

  2. Pingback: Crutoane cu oregano | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.