Salată de andive cu butterfish, gorgonzola și nuci

O salată ieșită din tiparele clasice, care poate înlocui, la masa festivă de Paște, clasica salată de boeuf. Are mai puțină încărcătură energetică (mai puține calorii – cum ar zice nutriționiștii apăruți precum ciupercile după ploaie), și este mult mai ușor de pregătit. Iar dacă nu găsiți, ori nu vă permiteți butterfish, puteți să-l înlocuiți cu orice alt pește afumat. Inclusiv păstrăv.

201

Ce vă trebuie?

  • 2 – 3 andive;
  • 150 g butterfish afumat;
  • 200 g brânză gorgonzola;
  • 6 – 8 nuci – doar miezul (!), rupt în sferturi sau jumătăți de sferturi (optimi, care vasăzică);
  • Zeama de la ½ lămâie.

Pentru decor:

  • 1 ardei gras, galben;
  • 6 – 8 roșii cherry.

202
203
Pentru dressing:

  • 1 gălbenuș de ou;
  • 1 linguriță rasă de curry Madras (google it!);
  • 1 linguriță de muștar de Dijon;
  • ½ lămâie – doar zeama;
  • 100 – 150 mL ulei vegetal;
  • 1 castravecior murat (în saramură sau în oțet);
  • 1 lingură de frunze de tarhon uscat;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Apucați-vă mai întâi de dressing:

Amaestecați viguroș gălbenușul crud de ou (fără Salmonella!) cu muștarul și praful de Curry Madras.

204

Asezonați cu sare și piper, apoi adăugați zeama de lămâie.

Turnați uleiul, în fir subțire (ca la maioneză), până când obțineți un sos subțire (să nu aibă viscozitatea mai mare de 0,004 Pa.s la 20 ˚ C 😉 );

205

Încorporați în sos castraveciorul murat (tocat mărunt și bine stors) și frunzele de tarhon (tocate mărunt și ele).

206
207

Odată dressingul preparat, puteți monta salata:

Pe un platou încăpător (Φ = 300 mm) așezați în formă de stea frunzele mari de andive (eliminați cotorul amărui, așa cum v-am învățat aici). Stropiți-le din belșug cu zeamă de lămâie, ca să nu se oxideze prematur.

208

Așezați, pe fiecare frunză, fâșii de butterfish (sau escolar, cum Domnul îi mai zice), apoi bucățele de gorgonzola și nuci.

209

Frunzele mai mici de andive tăiați-le în fâșii transversale și presărați-le pe platou alături de roșiile cherry și fâșii de ardei gras.

210

Peste această minunată operă, turnați (cu milă) dressingul anterior preparat. Puneți alături un bol cu dressing pentru cei care mai poftesc o extra-porție.

211

Se servește bine răcită, eventual acompaniată de un pahar de vin alb, sec. V-aș recomanda unul de Burgundia. Știu că n-o să prea găsiți, așa că încercați un Gewurtz Traminer de Jidvei.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Salată de andive cu butterfish, gorgonzola și nuci

  1. Interesanta combinatie. Cum sunt mare amator de butterfish..voi incerca intr-o buna zi! 🙂

  2. Cina mea de aseara a fost aceasta salata de andive cu branza si nuci ,o combinatie potrivita si delicioasa,absolut pe placul meu.Am folosit Gorgonzola dulce si mar dar le puteti inlocui cu branza Roquefort si para. Spalati ,scoateti cotoarele andivelor , taiati-le in bucati maricele si puneti-le intr-un bol.Adaugati branza tocata cubulete sau rupta cu mana,marul feliat fin si miejii de nuca .

Leave a Reply

Your email address will not be published.