Salată balcanică

Poate nu-i chiar o salată balcanică stricto sensu. Asta datorită pungii de salată “Latino” de la Carrefour, cu conținut (conform datelor de pe ambalaj) de endivia, frisee și sfeclă roșie (săriți primele 10 idioțenii de pe Google Search despre cum sfecla roșie vindecă totul, mai puțin prostia, și mergeți direct aici). Bine, încă n-am înțeles dacă endivia și frisee sunt același lucru cu andivele, dar asta este mai puțin important. Poza cu salata “Latino” arată cam așa (am luat-o de aici):

N1_22500127

deci sigur primele două ingrediente nu sunt andive, care arată cam așa:

206

Din puținele mele cunoștințe gastronomice, în Balcani sunt două mari salate care își dispută întâietatea: salata grecească (sau Horiatiki) și salata bulgărească, ambele strâns legate de salata ciobănească a turcilor (vezi aici, aici și aici) care au stat în Balcani cel puțin o jumătate de mileniu (conform calculelor mele, pe care nu le garantez ca fiind sigure).

În minte cu contribuțiile grecilor, bulgarilor și turcilor (în ordinea apariției în Europa), am purces întru realizarea unei noi salate balcanice, care să ilustreze conceptul românesc de #cudetoate. Avem pizza cu de toate, shaorma cu de toate, de ce n-am avea si o salată cu de toate?

Ce vă trebuie?

  • ½ pungă (90 g) salată “Latino”;
  • 4 ouă fierte (detalii aici*);
  • 2 felii de pâine integrală prăjită;
  • 50 g măsline verzi umplute cu anchois;
  • 75 – 100 g telemea de capră (Olympus ar fi OK);
  • 4 – 5 roșii cherry;
  • 2 – 3 frunze de pătrunjel;
  • ½ linguriță oțet balsamic cu aromă de zmeură;
  • 4 – 5 linguri de ulei de măsline virgin, aromatizat cu lămâie;
  • Sare – după gust;
  • Piper – nu-i musai, dar dacă doriți, puteți pune.

104

107

106

102

108

Cum procedați?

Conform ilustrațiilor. Nu-i nevoie de prea multe indicații povestite, decât dacă sunteți din ăia cărora trebuie să li se scrie CLAR și cu MAJUSCULE în instrucțiunile de folosire: “nu uscați animale mici și/sau păsări în cuptorul cu microunde”; “atenție, cafeaua/plăcinta cu fructe este fierbinte”, “nu stați cu gura deschisă orientată în sus atunci când plouă masiv – pericol de înec!” ș.a.m.d.

101

103

105

109

Poate ar fi nevoie de indicații pentru ouă. Depinde cum vă plac. Mie îmi plac cu albușul ferm (tare) și gălbenușul moale (cleios). Simplu de făcut:

  • spălați ouăle și puneți-le la fiert într-un recipient cu apă rece;
  • când apa începe să fiarbă, cronometrați 3 minute (180 de secunde);
  • opriți focul și, fără să mișcați vasul în care ați fiert ouăle, lăsați-l încă 60 de secunde pe plită;
  • răciți ouăle cu apă rece (dacă aveți și gheață e perfect), apoi decojiți-le.

Dacă rezultatul nu vă satisface, contactați-mă!

110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.