Salată (aproape) Niçoise

000Este aproape Niçoise datorită ingredientelor şi modului de preparare. Nu este întru-totul Niçoise pentru că are două ingrediente în plus: porumb dulce şi ardei gras. Dacă ardeiul mai trece-merge, porumbul în nici un caz. Asta pentru că o salată Niçoise adevărată nu conţine niciodată legume fierte. Singurele chestii fierte acceptate sunt ouăle. Ar mai fi un motiv de ne- Niçoise. Se spune că o astfel de salată conţine fie ton (conservat), fie filé de anşoa, niciodată amândouă. Şi totuşi am văzut reţete – mulţumesc Ana-Maria – în care apar ambele sortimente de peşte.

O să găsiţi pe neţ o grămadă de reţete de salată zisă Niçoise având printre ingrediente cartofii fierţi şi/sau păstăile de fasole verde fierte. S-ar părea că acestea sunt „îmbunătăţiri” made in USA, la care francezii ar răspunde cu un singur cuvânt: „Sacrilège !”.

N-am să vă dau aici o reţetă propriu-zisă, cu cantităţi şi tehnologie de fabricaţie. Imaginile vorbesc de la sine. Câteva mici trucuri:

  • Ouăle trebuie fierte tari. Ca să se poată curăţa bine coaja, după ce s-au fiert treceţi-le rapid în apă cu gheaţă.
  • Roşiile se taie în şase. Se presară cu sare grunjoasă şi se lasă la scurs înainte de a fi încorporate în salată.
  • Se scurg bine frunzele de salată, măslinele (dacă au stat în saramură), porumbul (dacă puneţi) şi tonul.

Lichidul galben cu puncte roşii şi verzi din bol este un sos vinegretă. Acesta se pune parţial pe patul de salată. Restul se amestecă cu celelate ingrediente (roşii, porumb, ton etc.) şi se stropeşte peste ouă şi anchois. Iată cum l-am meşterit eu:

  • se toacă mărunt o ceapă mică roşie, se sărează cu sare grunjoasă şi se lasă 5 – 10 minute să se înmoaie;
  • se adaugă o linguriţă de oţet (nu balsamic!) peste ceapă şi se mai lasă vreo 5 – 10 minute;
  • se adaugă o linguriţă de muştar de Dijon şi se amestecă bine;
  • se toarnă apoi în fir subţire ulei de măsline (cam 100 mL), amestecând continuu (ca la maioneză);
  • se adaugă în compoziţie pătrunjel verde tocat mărunt şi eventual piper;
  • dacă sosul iese prea gros se diluează cu apă până la consistenţa dorită.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!