Rulou din piept de pui umplut cu midii

000Am găsit această reţetă în diverse puncte ale neţului, dar se pare că sursa este aceeaşi (de la care s-au preluat inclusiv greşelile de ortografie 🙂 ). Mi-a plăcut conceptul şi mi-am zis că n‑ar fi rău dacă aş încerca şi eu ceva asemănător, cu atât mai mult cu cât reţeta originală nu era însoţită de avertismentul (necesar, de altfel): „Copii, nu încercaţi asta singuri acasă!”

Ce vă trebuie?

  • 3 jumătăţi de piept de pui dezosat şi neîmpieliţat (adică fără piele) – circa 750 g;
  • o pungă de 200 g midii congelate (190 g după decongelare 🙂 );
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 2 linguriţe de sare marină de granulaţie mare;
  • 1 linguriţă de ierburi uscate de Provence;
  • zeama de la 1,5 lămâi.

Pentru sos:

  • 200 + 100 mL lapte (din cel adevărat, nu apă de spălare a rezervoarelor: măcar 3,5% grăsime);
  • 50 mL lichior de lămâie (Limoncello);
  • o linguriţă cocoşată de amidon alimentar;
  • un praf de sare;
  • coaja rasă de la 1 lămâie.

Cum procedaţi?

  • În primul rând trebuie să  pregătiţi pieptul de pui. Dacă aveţi piepţi întregi, îndepărtaţi miejii (pe care îi păstraţi), îi tăiaţi în jumătate, eliminaţi toate pieliţele, grăsimea şi eventualele resturi de os şi/sau cartilaj;
  • Puneţi fiecare jumătate de piept între două folii alimentare şi le bateţi bine cu ciocanul de şniţele, până când obţineţi nişte bucăţi întinse, nu mai groase de 5 mm (1/4 inches for those living in the former British Empire, God Save the Queen);
  • Ungeţi fiecare bucată de piept cu ulei, pe ambele feţe;
  • Presăraţi, pe fiecare faţă, ierburile de Provence şi sarea (sau puteţi în prealabil să faceţi un amestec de ierburi cu sare pe care să îl presăraţi pe piepţii de pui);
  • Aşezaţi midiile decongelate pe fiecare bucată de piept, într-un singur strat (monolayer);
  • Rulaţi piepţii şi în final fixaţi rulourile cu scobitori din lemn (o să fie mai dificil pentru cei care nu şi-au făcut niciodată ţigări din foiţă şi tutun, ori pentru cei care n-au învelit niciodată sarmale 🙂 );
  • Amplasaţi rulourile în tava unsă în prealabil cu ulei de măsline şi stropiţi-le (din belşug) cu zeama de lămâie;
  • Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi daţi-o la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 15 minute;
  • Îndepărtaţi folia şi daţi din nou la cuptor pentru încă 20 de minute; din când în când (la 6’ şi 30” ?) ungeţi rulourile cu zeama de lămâie din tavă;
  • Porniţi grill-ul şi rumeniţi rulourile timp de 5 minute. Ar trebui să devină „crispy outside, tender inside”.

Pentru sos:

  • Puneţi la fiert 200 mL lapte, 50 mL Limoncello şi un praf de sare;
  • Separat, amestecaţi amidonul alimentar cu 100 mL lapte rece;
  • Când laptele cu Limoncello începe să fiarbă, adăugaţi laptele cu amidon;
  • Amestecaţi la foc mic, până când conţinutul începe să fiarbă;
  • Adăugaţi coaja rasă de lămâie, omogenizaţi.

Serviţi cu garnitură de orez şi acompaniaţi cu un vin alb (demi)sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

3 thoughts on “Rulou din piept de pui umplut cu midii

  1. Pingback: Rulou din piept de pui umplut cu midii | Bacau Expres

  2. Pingback: Piept de pui cu midii la wok | Food and beyond…

  3. Pingback: Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.