Risotto cu ciuperci

100

Încă un preparat care se poate pregăti rapid și ușor. Nu durează mai mult de o jumătate de oră cu toate pregătirile de rigoare (cu condiția să nu dormiți pe picioare prin bucătărie), nu vă trebuie cine știe ce ingrediente exotice sau costisitoare.

Dacă vreți să obțineți o mâncare de post, renunțați la faza cu parmezanul (deși asta-i cheia preparatului). Dacă nu găsiți praz, ori nu vă place – îl puteți substitui cu succes cu o ceapă potrivită (fie galbenă, fie roșie). Iar uleiul poate fi și din sâmburi de struguri, ori din floarea-soarelui. Bineînțeles că și ciupercile se pot schimba. Puteți pune ghebe sau hribi.

Ce vă trebuie?

  • 100 g orez (ceva mai lipicios, nu “bob cu bob”);
  • 350 g ciuperci champignon  proaspete;
  • o bucată de praz de vreo 10 cm lungime;
  • 2 căței de usturoi;
  • 50 g parmezan;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 50 mL vin alb, sec;
  • sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Spălați bine ciupercile și tăiați-le în feliuțe groase cam de 4 – 5 mm;
  • Clătiți orezul în 2 – 3 ape;
  • Curățați prazul și tăiați-l rondele subțiri;
  • Curățați usturoiul și tăiați-l în felii subțiri;
  • Dați parmezanul prin răzătoarea mică;
  • Căliți timp de 1 minut rondelele de praz în uleiul încins într-o tigaie antiaderentă (încăpătoare);
  • Adăugați ciupercile feliate, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați-le să fiarbă înăbușit, la foc mic, 5 – 6 minute;
  • Adăugati usturoiul, potriviți de sare și piper, apoi adăugați orezul și amestecați;
  • Când orezul a absorbit zeama lăsată de ciuperci stingeți-l cu vin, și lăsați-l să fiarbă amestecând ușor, circa 15 minute (până când fierbe orezul);
  • Dacă este nevoie (și sigur va fi) adăugați câte ½ de cană de apă pentru a înlocui lichidul absorbit de orez. În loc de apă puteți adăuga supă de legume sau de pui. Nu v-o recomand pe cea preparată din diverse cuburi, datorită ingredientelor nu prea sănătoase pe care le conține;
  • Când orezul este fiert și cantitatea de lichid rămasă în tigaie este suficient de mică, adăugați parmezanul ras, amestecând până când acesta este încorporat complet.

De-acum nu vă mai rămâne decât să aruncați niște verdeață în tigaie (pătrunjel tocat ceva mai mărișor de exemplu, ori chiar inele de ceapă verde) și să vă hotărâți cum abordați preparatul. Îl mâncați simplu, îl folosiți pe post de garnitură? Ca garnitură s-ar potrivi foarte bine alături de o friptură la tavă (că-i purcel, că-i vițel – contează mai puțin). Simplu merge împreună cu un pahar de vin alb demisec, cam ca o Fetească Regală.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

3 thoughts on “Risotto cu ciuperci

  1. Pingback: Mușchi de porc la cuptor cu ierburi și usturoi | Food and beyond…

  2. Pingback: Pilaf cu pui și ciuperci | Food and beyond…

  3. Pingback: Pilaf cu pui și ciuperci | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.