Pulpe și coaste de miel la cuptor

100

Carnea de miel este destul de greu de digerat. Iar dacă vine însoțită de ouă fierte, drob, cozonac, pască, și după o lungă perioadă în care mai mult ați păscut decât ați mâncat, dezastrul este aproape complet. O friptură de miel reușită trebuie să fie fragedă și suculentă la interior, crocantă la exterior. De cele mai multe ori combinația fraged-crocant nu prea iese, fie datorită temperaturii necorespunzătoare din cuptor, fie datorită faptului că, luați cu alte treburi, uităm să ungem din când în când carnea cu lichidele strânse în tavă. Nu mai vorbesc de faptul că foarte mult contează cum am pregătit carnea înainte de a o trimite la cuptor – și mă refer aici la marinare. Există nenumărate variante de a marina și a pregăti mielul la cuptor. Eu am să vă povestesc cum l-am făcut anul trecut de Paște. N-am inventat eu roata, am mai tras cu ochiul pe la alții, am învățat din experiențele pe care le fac în fiecare an de Paște de vreo douăzeci de ani (poate și mai bine) și am combinat tehnologia (ușor modificată) de marinare a lui Costăchel cu tehnica de cuptorizare a Ellei.

Ce vă trebuie?

  • Carne de miel, evident. Dintr-un miel de vreo 11 kg am selectat o pulpă anterioară și una posterioară, precum și o duzină de coaste – să fi tot fost vreo 2 – 2,5 kg de carne (cu tot cu os). Mi-a ajuns cât să guste 14 oameni (oare câtă friptură de miel poți mânca după ce te-ai îndopat cu ouă roșii, salată boeuf, ciuperci cu maioneză, mizilicuri afumate, caș cu ceapă verde, ciorbă de miel și sarmale cu mămăliguță?).
  • 3 căpățâni mari de usturoi, întregi.

Carnea am pus-o la marinat cu 24 de ore înainte de cuptorizare într-o pastă obținută din:

  • 8 – 10 căței de usturoi, curățăți și zdrobiți în presă;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • 2 lingurițe de oțet balsamic;
  • zeama de la 1 lămâie;
  • 1 linguriță de cimbru uscat;
  • 100 – 150 mL vin alb;
  • sare și piper alb (ambele proaspăt măcinate) – cam ½ linguriță din fiecare.

Cum procedați?

  • Se amestecă bine ingredientele marinadei, adăugând vin cât să se formeze o pastă;
  • Cu pasta formată se ung bine bucățile de carne (pe care în prealabil le-ați spălat și apoi uscat cu șervete absorbante);
  • Se introduce carnea în pungi resigilabile (sau se înfășoară fiecare bucată etanș în folie alimentară) și se lasă la rece pentru 24 de ore;
  • Se scoate de la rece cu 1 – 2 ore înainte de a o trece la cuptor;
  • Se încinge cuptorul la temperatura maximă (230 – 240 ˚C);
  • Într-o tavă încăpătoare se așează căpățânile de usturoi tăiate în jumătate, astfel încât să formeze niște suporți pentru bucățile de carne, în așa fel încât aceasta să nu vină în contact cu tava;
  • Opțional, puteți pune în tavă și 1 – 2 crenguțe de rozmarin verde;
  • Puneți peste patul de usturoi bucățile de carne și acoperiți tava cu o folie de aluminiu;
  • Reduceți focul cuptorului la 160 ˚C;
  • Întroduceți tava la cuptor și uitați de ea 3 ore și jumătate.
  • Nu trebuie să o mișcați, să o întoarceți de pe o parte pe alta sau s-o ungeți cu zemuri. Se va face încet, încet, în suc propriu. La sfârșitul timpului indicat, scoateți folia și testați carnea. O să vedeți că se desprinde singură de pe os și se topește în gură. Dacă nu vă satisface crusta, puteți s-o ungeți cu ce a mai curs prin tavă, ori să o pensulați cu niște vin în care ați dizolvat o linguriță de miere și să-i dați 5 minute flacără din bolta cuptorului.

De garnitură nu cred că o să fie nevoie. Puteți pune alături o salată de sezon. V-o recomand pe aceasta sau pe aceasta. Pozele alea pe care le vedeți cu garnitura de cartofi sunt făcute a doua zi cu resturile de friptură rămase (da, au mâncat 14 persoane și a mai și rămas!). Dacă nu găsiți un Bordeaux la 30 Euro/butelia puteți încerca, așa cum zice Costăchel, cu un Merlot sau o Băbească.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Pulpe și coaste de miel la cuptor

  1. Pingback: Pulpe și coaste de miel la cuptor | Bacau Expres

  2. Pingback: Pulpe și coaste de miel în bere și cu miere | Food and beyond…

  3. Pingback: Pulpe și coaste de miel în bere și cu miere – Bacău Expres

  4. Pingback: Cum gătim mielul de Paște | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.