Pulpe de rață pe pat de legume, la cuptor

100

Aveam la congelat două pulpe de rață (ambele stângi). Aș fi vrut să le fac confit de canard, dar, deși am căutat peste tot prin târg, n-am reușit să găsesc untură de rață. Nici măcar de gâscă. Am hotărât să las confitul pentru altă dată. Întâi să găsesc grăsimea, că de picioare de măcănitoare fac rost mai ușor.

Deși cele mai cunoscute expresii culinare ce pivotează în jurul raței sunt “rața pe varză” și “rața cu portocale”, am ales altceva, inspirat de pulpele de rață à la provençale pregătite de Oana, de la Savori Urbane. Spre deosebire de pulpele provensale, cele ale rațelor mele au stat și s-au marinat puțin, iar în cuptor s-au nădușit într-o porție generoasă de vin roșu. N-am făcut economie nici la usturoi, deși inițial am uitat să-l pun în tavă. L-am adăugat pe parcurs, un lucru care s-a dovedit a fi bun, întrucât aroma s-a păstrat mai pregnantă și nici usturoiul nu s-a copt excesiv.

Ce vă trebuie?

  • 2 pulpe de rață;
  • 3 cartofi noi;
  • 1 morcov;
  • ½ țelină;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • ½ lămâie (tăiată în sferturi);
  • 2 crenguțe de rozmarin proaspăt;
  • 1 crenguță de oregano proaspăt;
  • 1 linguriță ulei de măsline;
  • 250 mL vin roșu, sec;
  • Sare și piper – după gust.

Pentru marinadă:

  • 1 linguriță de sos Worcestershire;
  • 1 linguriță de sos de soia;
  • ½ linguriță de sare afumată;
  • ½ limetă (numai zeama).

Cum procedați?

  • Pulpele de rață bine spălate și șterse se crestează ușor pe partea cu piele ( 2 – 3 crestături la distanță de 1 – 1,5 cm), se presară cu sare afumată, apoi se ung cu sos Worcestershire, sos de soia și zeamă de limetă;
  • Se introduc într-o pungă resigilabilă și se dau la rece (frigider) pentru 2 – 3 h;
  • Se preîncălzește cuptorul la 180 ˚C;
  • Se curăță cartofii, morcovul și țelina;
  • Se taie cartofii în 4 sau 6 (depinde de mărime) pe lungime;
  • Morcovul se taie în rondele de 7 – 10 mm grosime;
  • Se unge o tavă încăpătoare cu ulei de măsline;
  • Țelina se taie în cuburi mari (1,5 – 2 cm);
  • Se așează în tavă patul de cartofi, printre care se prezară frunzulițe de oregano;
  • Se așează peste cartofi pulpele de rață, cu pielea în jos;
  • Pe lângă pulpe se așează morcovul și țelina, iar deasupra se pun crenguțele de rozmarin;
  • Sferturile de lămâie se așează în colțurile tăvii (după ce în prealabil s-au stropit legumele și carnea din tavă cu sucul lor);
  • Se asezonează totul cu sare și piper;
  • Se toarnă vinul în tavă, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 90 de minute;
  • Între timp se curăță usturoiul și se taie fiecare cățel în jumătate, pe lungime;
  • După 1 h și 30’ se înlătură folia de aluminiu, se aruncă rozmarinul și se adaugă cățeii de usturoi, peste pulpele de rață și printre legume;
  • Se mai dă tava încă 1 h la cuptor, la jumătatea timpului întorcându-se pulpele cu pielea în sus;
  • Când pulpele sunt bine pătrunse, se scot din tavă, se mărește temperatura în cuptor la 200 ˚C și se lasă la rumenit legumele, până când se evaporă aproape tot lichidul din tavă;
  • Se pun pulpele înapoi în tavă, peste legume, se ung cu sosul rămas și se mai rumenesc încă 4 – 5 minute cu flacăra din bolta cuptorului.

Se servesc pulpele fierbinți, împreună cu garnitura din tavă, eventual împreună cu o salată de sezon., alături de un pahar de vin de același soi cu cel folosit la pregătirea fripturii.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.