Pulpe de miel la tavă

100O friptură bună de miel trebuie pregătită din timp. Înainte de a o introduce la cuptor, carnea trebuie lăsată la marinat (la baiț) cam 24 de ore, la temperatură coborâtă (în frigider, de exemplu), de unde se scoate cam cu 2 – 3 ore înainte de cuptorizare. Am avut două pulpe și o bucată de mușchiuleț, pe care le-am copt încet, încet, la foc mic.

Ce vă trebuie pentru marinadă?

  • 2 lămâi tăiate în jumătate;
  • 1 – 2 căpățâni de usturoi curățat și zdrobit (în mojar sau la presă) ca pentru mujdei;
  • Zeama de la încă o jumătate de lămâie;
  • 1 – 2 lingurițe de piper mozaic (alb, negru, roșu, verde) proaspăt râșnit;
  • 1 linguriță sare marină;
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline;
  • Frunzele de pe 2 – 3 crenguțe de cimbru;
  • Frunzele de  pe 2 – 3 crenguțe de rozmarin;
  • 1 lingură de curcuma (opțional);
  • ¼ linguriță pulbere de chilli sau ½ linguriță de Curry Madras iute (opțional, dacă vreți să dați fripturii o tentă exotică, ori dacă vreți să atenuați gustul pregnant de carne de miel);
  • 75 mL vin alb sec.

Ce vă trebuie pentru friptura ca atare?

  • 3 – 4 căpățâni întregi de usturoi, pe care le veți tăia în jumătate, perpendicular pe lungimea cățeilor;
  • 2 – 4 crenguțe de rozmarin verde;
  • 100 mL vin alb sec;

Un sos pentru glazurat carnea la final, preparat din:

  • 1 linguriță de miere;
  • 1 linguriță de oțet balsamic;
  • 2 – 3 linguri de vin alb.

Cum procedați?

Marinarea cărnii:

  • Din usturoiul zdrobit, sare, zeama de lâmâie și uleiul de măsline, preparați un “mujdei” în care încorporați ulterior în care încorporați ulterior piperul, frunzele de cimbru și rozmarin, și – eventual – curcuma, chilli și curry;
  • Carnea ștearsă bine cu șervete absorbante o frecați cu lămâie și apoi o masați cu mujdeiul preparat ca mai sus;
  • Puneți carnea în pungi resigilabile în care adăugați și vinul alb, apoi o dați la rece.

Pregătirea fripturii:

  • Preîncălziți cuptorul la 160 ˚C;
  • Puneți într-o tavă cu pereți înalți căpătânile de usturoi înjumătățite, iar peste ele așezați bucățile de carne marinată (astfel încât carnea să nu intre în contact direct cu tava);
  • Adăugați în tavă crenguțele de rozmarin și lichidul rămas la marinare, apoi acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 2 h 30’ – 2 h 45’;
  • Scoateți folia de aluminiu, adăugați vinul alb în tavă ungeți carnea cu sosul pentru glazurat și mai dați tava neacoperită la cuptor încă 20 – 30 de minute;
  • Din când în când pensulați tava cu lichidul din tavă;
  • La final porniți flacăra din bolta cuptorului și rumeniți carnea timp de circa 4 – 6 minute;

Din usturoiul copt și lichidul din tavă preparați un sos pe care îl puteți turna peste bucățile de friptură, în farfuriile de servire. Pe lângă carne puteți adăuga o salată de sezon (roșii, castraveți, ceapă verde, spanac, ridichi, salată verde) asezonată cu ulei de măsline, oțet balsamic, sare, oregano. Un pahar de Cabernet Sauvignon demisec va ajuta cu siguranță la devorarea cărnii fragede în crustă crocantă.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Pulpe de miel la tavă

  1. Pingback: Cum gătim mielul de Paște | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.