Pulpă de vițel marinată, la cuptor

300

Cu toate că nu sunt expert în preparate din carne de vită, uneori mă încumet să pregătesc și așa ceva. Și câteodată îmi și iese 🙂 E destul de greu să găsești o carne de vită decentă pe meleagurile noastre, întrucât calitatea costă. Iar cu ceea ce se găsește la un preț acceptabil n-o să iasă (aproape) niciodată ceva de genul:

sau:

Iată însă o modalitate de pregătire pentru pulpa de vițel/mânzat care n-ar trebui să dea greș (cantitățile sunt pentru 2 porții) …

Ce vă trebuie?

  • O bucată (350 g) pulpă de vițel (mânzat) fasonată – fără tendoane, pielițe etc.;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 100 mL vin roșu sec (Cabernet Sauvignon);
  • ½ ardei gras roșu (opțional);

Pentru marinadă:

  • 200 mL vin roșu sec (Cabernet Sauvignon);
  • 2 lingurițe oțet balsamic de Modena;
  • 1 ceapă galbenă (medie);
  • 1 morcov (~ 100 g);
  • 12 boabe de ienibahar;
  • 2 frunze de dafin;
  • 1 linguriță boabe de coriandru;
  • 1 linguriță boabe piper mozaic (roșu, alb, negru, verde).

Cum procedați?

  • Curățați ceapa și morcovul și tăiați-le în rondele fine;
  • Spălați bine carnea și introduceți-o într-o pungă resigilabilă împreună cu morcovul, ceapa și mirodeniile;
  • Turnați în pungă vinul și oțetul balsamic, apoi sigilați punga, eliminând cât mai mult din aerul din interior;
  • Puneți punga sigilată în frigider, la 2 – 3 ˚C și lăsați-o acolo măcar 7 zile (vă garantez eu că nu se strică nici după 9 zile) – o dată pe zi mai învârtiți conținutul pungii, însă fără să o deschideți;
  • După expirarea timpului de marinare scoateți carnea din marinadă și scurgeți-o bine – nu aruncați marinada;
  • Preîncălziți cuptorul la 160 ˚C;
  • Încingeți uleiul la flacără mare, într-o tigaie antiaderentă, și prăjiți rapid bucata de carne câte 2 minute pe fiecare parte;
  • Transferați carnea rumenită ușor într-o tavă, turnați peste ea marinada, apoi acoperiți tava cu o foaie de copt pe care în prealabil ați umezit-o bine și apoi ați stors-o;
  • Dați tava la cuptor pentru 90 de minute – la jumătatea timpului întoarceți carnea și reumeziți foaia de copt care acoperă tava;
  • Adăugați restul de vin roșu (100 mL) ardeiul gras tăiat bucăți mici și mai dați din nou tava la cuptor, tot acoperită cu foaie de copt umezită încă 30 de minute;
  • Îndepărtați foaia de copt și lăsați friptura descoperită în cuptor până când scade sosul aproape de tot (20 – 30 de minute);
  • Scoateți tava din cuptor, acoperiți-o cu o folie de aluminiu și lăsați carnea să se odihnească așa încă 10 minute înainte de a o felia (în felul acesta devine mai ușor de tranșat).

Așezați feliile de friptură pe o farfurie de servire caldă, împreună cu o garnitură de legume pregătite la wok. Acompaniați cu un pahar de Cabernet Sauvignon (dacă v-a mai rămas 🙂 ).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Pulpă de vițel marinată, la cuptor

  1. Pingback: Legume autohtone la wok | Food and beyond…

  2. Pingback: Pulpă de vițel marinată, la cuptor | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.