Pui Teriyaki

100Pentru cei învățați să caște gura pe la raioanele de produse asiatice din hypermarketuri, sosul Teriyaki nu este chiar o necunoscută. Puțini știu însă că “teriyaki” este denumirea unei tehnici de gătire specifice bucătăriei japoneze, tehnică în care peștele sau carnea, glazurate cu un amestec ce conține sos de soia, mirin și zahăr sunt fripte pe grătar ori în tigaie (deci la temperaturi ridicate). Japonezii folosesc această tehnică în special pentru pește (somon, ton, păstrăv, macrou etc.), în timp ce occidentalii gătesc astfel carnea de vită, miel, porc sau pui.  Eu am făcut și șalău, ba chiar și iepure în acest mod. În japoneză teri este strălucirea sau luciul dat de către zahărul caramelizat, iar yaki înseamnă frigere/prăjire. Cum vă spuneam și altădată, n-o să găsiți în magazinele japoneze sos Teriyaki, localnicii preparându-l din sos de soia, mirin, sake și zahăr (sau miere), amestecate în diverse proporții. Sosul comercial l-au inventat americanii, “îmbunățațindu-l” cu ghimbir și cu pudră de ceapă și/sau usturoi (usturoiul nefiind de loc un ingredient specific bucătăriei japoneze), chiar și cu amidon. Puteți să vă preparați propriul vostru sos Teriyaki, am dat destule detalii aici (inclusiv sursele bibliografice). Sau puteți pur și simplu utiliza sosul comercial. Cel de la Kikkoman, de exemplu, conține sos de soia, vin, zahăr, apă, oțet, sare, pudră de ceapă și pudră de usturoi.

Ce vă trebuie?

Pentru 2 porții (mici) de pui Teriyaki vă trebuie:

  • ½ piept de pui dezosat (cam 200 – 240 g);
  • 1 lingură sos de soia;
  • 3 – 4 linguri de sos Teriyaki;
  • 1 lingură de ulei de arahide pentru prăjit (merge însă și un ulei mai “normal”, cum ar fi cel de măsline, ori chiar de floarea soarelui);
  • După gust: piper mozaic proaspăt măcinat și praf de chilli (ori boia iute).

Cum procedați?

  • Mai întâi tăiați carnea de pui în cuburi cam de 1,5 – 2 cm, pe care o asezonați cu piper și chilli, iar apoi o masați bine cu sos de soia și jumătate din cantitatea de sos Teriyaki;
  • Dați la rece carnea pentru cel puțin 30 de minute (mai bine ar fi să stea în marinadă vreun ceas, chiar două);
  • Într-o tigaie antiaderentă încingeți la flacără medie spre mare uleiul, în care aruncați bucățile de carne și marinada neabsorbită;
  • Căliți carnea, întorcând-o pe toate părțile, vreme de 5 – 6 minute, apoi adăugați în tigaie restul de sos teriyaki și căliți din nou, amestecând continuu, până când se evaporă aproape tot lichidul din tigaie – asta înseamnă încă 2 – 3 minute, după care scoateți deoparte bucățile de carne.

În uleiul rămas în tigaie puteți “stirfrai” (ăsta e termenul românesc pentru stir-fry 😀 ) niște legume congelate (cu sau fără pastă de curry), ori niște tăieței de orez pe care le/îi puteți utiliza drept garnitură. Merge drept garnitură și niște orez simplu, fiert în apă cu sare în care ați adăugat o linguriță de curcuma și o jumătate de lămâie. Ori niște orez basmati pregătit ca aici.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.