Pui Shanghai (piept de pui cu susan)

100

La o căutare, sumară chiar, o să găsiți pe net foarte multe modalități de a prepara pui Shanghai. În esență sunt fâșii din piept de pui variat condimentate, panetate și tăvălite prin semințe de susan înainte de prăjire. Iată in cele ce urmează, o variantă relativ simplă de pui Shanghai, fără prea multe ingrediente exotice.

Ce vă trebuie?

  • ½ piept de pui dezosat (330 g);
  • 2 ouă;
  • 2 linguri de muștar;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 4 lingurițe de amidon alimentar (pentru sos);
  • 1 legătură de mărar;
  • ¼ linguriță praf de chilli;
  • ¼ linguriță piper mixt (alb, negru, roșu și verde) proaspăt râșnit;
  • 2 – 3 linguri de amidon alimentar (pentru “prăfuit” carnea de pui);
  • 3 – 4 linguri de semințe de susan alb;
  • 3 – 4 linguri de semințe de susan negru;
  • 150 mL ulei pentru wok* (pentru prăjit bucățile de pui).

* Dacă nu aveți ulei special pentru wok (se găsește în raioanele cu produse asiatice din hypermarket), puteți folosi ulei vegetal obișnuit (de floarea soarelui ori de sâmburi de struguri) în care căliți la flacără mare, nu mai mult de 30 – 40 de secunde, 2 – 3 căței de usturoi curățați și 2 – 3 bucăți de ghimbir curățat (cam de aceeași mărime cu a cățeilor de usturoi), pe care – după călire – le scoateți și le aruncați, ele fiind necesare doar pentru aromatizarea uleiului.

Cum procedați?

  • Tăiați pieptul de pui în bucăți aproximativ egale, lungi de 3 – 4 cm, groase de circa 1 cm;
  • Spălați mărarul, scurgeți-l bine, apoi tocați-l mărunt;
  • Într-un castron bateți ouăle cu sosul de soia și muștarul, apoi adăugați amidonul și omogenizați, până când obțineți un sos de consistența smântânii;
  • Adăugați în sos mărarul tocat, piperul și praful de chilli și omogenizați bine amestecul;
  • Pregătiți o farfurie cu amidon alimentar și una în care amestecați susanul alb cu cel negru;
  • Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă: aveți grijă să aveți în tigaie un strat de ulei cam de ½ cm grosime;
  • Treceți bucățile de piept de pui prin amidon (scuturând excesul), apoi prin sosul pregătit ca mai sus, iar la urmă prin amestecul de susan;
  • Puneți bucățile de pui la rumenit în tigaia cu ulei încins, într-un singur strat (dacă nu încap toate odată, prăjiți-le în mai multe șarje);
  • Rumeniți la foc mic bucățile de pui, cam 5 – 7 minute pe o parte, întoarceți-le și rumeniți-le încă 4 – 6 minute pe partea cealaltă;
  • După ce au devenit aurii, scoateți bucățile de pui pe șervete absorbante pentru a reține uleiul în exces.

Se servesc calde, cu garnitură de orez, însoțite de un sos picant. Ar cam merge alături și un pahar de Riesling Italian sec, bine răcit.

Merge bine pieptul de pui astfel pregătit și cu tăieței din orez, ori cu amestec de legume chinezești trase la wok. Și dacă n-aveți Riesling, încercați o bere brună.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.