Pui gorgonzola cu somon afumat

100

Încă una din nenumăratele modalități de a găti pui gorgonzola. De data aceasta cu aromă de saumon fumée. Puteți pregăti această masă pentru două persoane în mai puțin de o jumătate de oră. Alte preparate asemănătoare găsiți aici și aici, iar pentru alte variante de sos Gorgonzola vă puteți inspira de aici și de aici.

Ce vă trebuie?

  • 400 g piept de pui dezosat;
  • 2 – 3 lingurițe pesmet (sau crutoane sfărâmate);
  • 2 fire de ceapă verde;
  • câteva fire de pătrunjel verde;
  • 20 g unt;
  • 1 linguriță ulei de măsline;
  • ¼ linguriță piper verde sfărâmat;
  • ¼ linguriță piper alb măcinat;
  • ¼ linguriță sare afumată.

Pentru sos:

  • 20 g unt;
  • 150 g brânză Gorgonzola;
  • 100 mL vin alb, sec;
  • 200 mL smântână de gătit cu 32% grăsime;
  • 100 g somon afumat;
  • ¼ linguriță piper mozaic proaspăt râșnit.

Pentru garnitură:

  • 2 cartofi noi, mari (circa 125 g bucata), care se spală bine, se învelesc în folie de aluminiu și se coc în cuptorul încins la 200 ˚C timp de 60 – 90 minute.

Cum procedați?

  • Pieptul de pui se taie în cuburi de 2 cm, se asezonează cu sare afumată, piper verde și piper alb și se amestecă bine cu pesmetul;
  • Într-o tigaie antiaderentă se topește untul în ulei, iar în amestecul de grăsimi se călește ceapa tăiată rondele, la foc mediu, cam 2 minute;
  • Se adaugă bucățile de piept, care se rumenesc la foc potrivit, întorcându-le pe toate părțile, 12 – 15 minute.

În timp ce se rumenește carnea, se pregătește sosul:

  • Brânza Gorgonzola se taie în cuburi mici (1 cm);
  • Somonul se taie în fâșii subțiri;
  • Se topește la foc foarte mic untul într-o crăticioară;
  • Se încorporează în unt brânza și se amestecă până la încorporarea (topirea completă) acesteia;
  • Se stinge cu vin, se adaugă piperul și se fierbe încet 2 – 3 minute;
  • Se adaugă smântâna și se fierbe amestecând sporadic, la foc mediu, 10 – 12 minute;
  • Se răstoarnă sosul peste carnea rumenită, se omogenizează, se dă un clocot și lasă să se îngroașe, amestecând, 4 – 6 minute la foc mediu;
  • Se adaugă fâșiile de somon, se amestecă, se adaugă pătrunjelul tocat și se amestecă din nou;
  • Se ia tigaia de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă “la odihnă” 3 – 4 minute.

Se servește fierbinte, cu garnitura de cartof copt, însoțit de un pahar de Sauvignon Blanc demisec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.