Pui cajun în bere brună

100

Încă o variațiune la tema “pui în bere la cuptor”. Astăzi cu o bere cu gust pregnant de caramel, o Silva brună. Deși timpul de pregătire este destul de îndelungat (două ceasuri marinarea, încă trei cuptorizarea), treabă prea multă n-aveți. Cantitățile prezentate sunt arhisuficiente pentru patru persoane. Puteți folosi și pulpe superioare dezosate, ori “ciocănele” de pui. Pieptul de pui necesită un tratament puțin mai altfel; făcut după indicațiile de mai jos iese uscat. Poate într-o zi am să vă povestesc și despre pieptul de pui făcut la cuptor.

Ce vă trebuie?

  • 1 kg carne de pui (de ex., pulpele și aripile unui pui mare);
  • 1 căpățână de usturoi (10 – 12 căței);
  • 300 mL bere brună, Silva – de exemplu;
  • 1 lingură de ulei de măsline;

Pentru marinadă:

  • zeama de la ½ lămâie;
  • 1 linguriță boabe de muștar;
  • 1 linguriță curcuma (turmeric);
  • 1 linguriță boia dulce;
  • 1 linguriță condimente cajun (găsiți gata preparat în supermarket; este un amestec echilibrat de condimente, specific bucătăriei cajun, conținând: sare, usturoi, zahăr, ghimbir, chimion, coajă de lămâie, piper negru, chilli, cardamom, oregano, lămâiţă);
  • ¼ linguriță pudră de chilli;
  • ¼ linguriță piper mozaic proaspăt râșnit;
  • ¼ linguriță sare afumată;
  • ½ linguriță oțet balsamic de Modena;
  • 2 lingurițe sos de soia light.

Cum procedați?

  • Ștergeți bine bucățile de pui și stropiți-le cu zeama de lămâie;
  • Presărațile apoi cu boabele de muștar și cu celelalte prafuri de condimente (curcuma, boia, chilli, amestec cajun, piper și sare), pulverizați oțetul balsamic și sosul de soia;
  • Masați bine carnea astfel încât condimentele să fie repartizate cât mai uniform, apoi dați la rece pentru minimum 2 ore;
  • Preîncălziți cuptorul la 160˚C;
  • Desfaceți usturoiul în căței, pe care-i zdrobiți ușor cu latul unui cuțit, fără a-i curăța;
  • Ungeți o tavă cu uleiul de măsline și așezați bucățile de carne în tavă;
  • Printre bucățile de carne împrăștiați cățeii de usturoi;
  • Turnați berea în tavă;
  • Acoperiți tava cu o hârtie de copt umezită bine și apoi stoarsă, apoi dați tava la cuptor pentru 1 oră;
  • Întoarceți carnea, reumeziți hârtia de copt (sau înlocuiți-o cu alta nouă) și mai dați la cuptor pentru încă 1 oră;
  • Întoarceți din nou carnea, și dați la cuptor încă 1 oră, de data aceasta fără a mai acoperi tava – după 30 de minute întoarceți din nou carnea;
  • Dacă veți considera necesar, ultimele 5 minute puteți rumeni carnea cu flacăra din bolta cuptorului, cât să devină crocantă;

În sosul rămas în tavă stoarceți usturoiul, care copt fiind va ieși ușor din coajă. Acest sos de bere și usturoi dă bine pe lângă un piure din cartofi, dar nici alte garnituri nu sunt de neglijat: ciuperci sotate, orez sau legume călite la wok ori fierte la abur. Dacă optați totuși pentru piure, nu uitați de castraveciorii murați!

S-aveți poftă si să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.