Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie)

M100Deși n-am făcut niciodată mămăligă, am mâncat de atâtea ori încât pot spune că am devenit expert. De felul meu sunt Săgetător, iar despre nativii acestei zodii circulă o vorbă: “Săgetătorii nu schimbă becuri, dar te pot învăța cum să faci acest lucru.” Probabil acesta este și principalul motiv pentru care mi-am ales cariera didactică.

N-am făcut mămăligă, însă de multe ori “am pus-o de mămăligă”, inclusiv în bucătărie. Isprava care îmi revine cel mai frecvent în memorie (are grijă soția mea să-i dea refresh) este cea în care am pregătit niște paste cu fructe de mare, “ușor” picante (nu căutați rețeta pe blog, că n-o s-o găsiți). Bazat pe o rețetă pentru 6 persoane, am pregătit-o pentru o masă în doi, reducând proporțional cantitățile. Mai puțin ardeiul iute. Ce a urmat, vă închipuiți.

Revenind la mămăligă: deși n-am făcut niciodată, pot să vă învăț cum s-o faceți. Deși pot să vă învăț, n-am s-o fac. Pe de o parte, pentru că aveți pe Google cel puțin 332000 de răspunsuri (mai mult sau mai puțin exacte) la întrebarea “Cum se face mamăliga?”. Pe de altă parte, o să vă lămuriți la finalul articolului. O să vă învăț în schimb cum se asociază mămăliga cu băuturile. Asta chiar nu v-a mai zis-o nimeni până acum!

Primo: mămăliga se împacă foarte bine cu palinca. Dovedit științific. După un ștampăl de palincă, mămăliga care însoțește o varză călită în vin, cu adaos de costiță și cabanos, ori niște cârnați bucovineni cu busuioc pe varză călită, alunecă mult mai bine. Un deget de palincă aromatizată cu schinduc șade foarte bine înainte de a vă apuca de devorat o mămăliguță cu brânză și râșcove, pregătite în manieră bucovineană, ca la Pensiunea Brădet de pe Neagra. Nu-i rău (ba chiar se recomandă) un păhăruț de pălincă băut pe îndelete până fierbe apa pentru mămăligă.

Secundo: mămăliga face casă bună cu vinul alb, sec sau demisec, Fetească Regală, Sauvignon Blanc sau Riesling, bine răcit, în contrast cu mămăliguță fierbinte, abia răsturnată din ceaun, bucățălită lângă șalău, păstrăv ori chiar somn prăjit în tigaie și acoperită din belșug cu sos de usturoi cu iaurt, ori cu mujdei. Îi stă bine și lângă un file de somon asezonat cu sos de leurdă.

Tertio: mămăligii nu-i displac nici vinurile roșii. Mai ales când tronează lângă sarmale (ca-n Ardeal ori Banat) sau sărmăluțe (ca-n Moldova), chit că-s înfășate-n foi de varză au de viță, fierte în apă, borș ori chiar vin. Dar nu numai la sarmale cere mămăliguța vin roșu. Îl cere și când stă pe lângă ficăței de pui cu tocăniță de hribi, ori pe lângă o tochitură. Și vrea un cupaj sec de Merlot cu Cabernet Sauvignon de pe dealurile Vrancei. De ce-i așa de pretențioasă? Că-i mămăligă cu cartofi.

Quarto: poate n-ați încercat pană acum, dar nu-i niciodată prea târziu: mămăligă cu bere Guinness. Cum e posibil? Datorită liantului: o varză dulce, gătită la cuptor, “împănată” cu afumături de porc.

Deocamdată atât despre asortarea băuturii la mămăligă. Poate cu alt prilej vă voi povesti cum s-ar putea potrivi mămăliga și cu alte licori, gen tequila, ouzo ori șampanie. Două feluri de mămăligă n-am putut potrivi cu udătură: mămăliga cu magiun de prune și cu ceapă, care îi plăcea bunicii din partea mamei și gâsca la cuptor pe care mi-o pregătea bunica din partea tatălui.

Iar dacă povestea mea vi s-a părut neinteresantă, dar ați citit-o totuși până la capăt, doar-doar o apărea vreo rețetă inedită de mămăligă, iată și acel “pe de altă parte” amintit la începutul postării: o listă a blogurilor pe care astăzi veți găsi mămăligă. Multă și bună.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Mămăligarii …

Georgiana si Iolanda Voinea, Diana Duca, Daiana si Cosmin, Lacrimioara Mihaela, Alexandra Butnari, Oana Jipa, Ioana Tone, Carmen-Ana, Mary Udrea, Bucataresele Vesele, Piri Piri e Canela , In bucataria vesela, Radu Groza, Doina Varga, Aphextwinz Blog, Gina Bradea , Alice Ciobanu, Laura Laurentiu, Uica Mihai, Adriana Lucia Mara, Dia.daria, Postolache Violeta, Claudia Rusu, Geta Cipaianu, Iuliana Miu, Cerasela Badr El-Din, Lili Liliana, Elena Toma, Gabriela Petre, Andreea Denisa-Dea’s Cakes, Brindusa, Dana Burlacu Visternicu, Iuliana Florentina Avram

… și mămăligile lor:

Georgiana si Iolanda Voinea – Mămăligă, ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo
Diana Duca – Batoane de Mămăligă cu Roșii Uscate, Gorgonzola și Ierburi Aromatice
Daiana si Cosmin – Paine cu maia, faina de malai si durum…
Lacramioara Mihaela – Prăjitură cu mălai
Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata
Oana Jipa – Mămăligă în straturi
Ioana Tone – Za mamaligus
Carmen-Ana – Tocanita de vacuta cu mamaliguta
Mary Udrea –Mamaliguta cu surprize
Bucataresele Vesele – Rulada de Mamaliga cu Ciuperci
Piri Piri e Canela- Taci si-nghite! pentru Mãmãliga Party
In bucataria vesela – Chiftele de soia cu mamaliga aromata si valeriana
Laura Laurentiu – Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga
Radu Groza – Mamaliga “cartofi prajiti”, cotlete de vitel si salsa
Doina Varga – Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”)
Aphextwinz Blog – Am pus-o de mamaliga
Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa
Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte
Uica Mihai – Mămăligă ori coleaşă
Adriana Lucia Mara – Mamaliga Fripta
Dia.daria – Mămăligă fiartă în lapte de cocos
Postolache Violeta – Tochitura in cuib de mamaliga
Claudia Rusu – Bulz taranesc cu oua de prepelita
Geta Cipaianu – Minimămăligă în pături
Iuliana Miu – Tartă cu blat de mămăligă şi spanac
Cerasela Badr El-Din – Tarte din mamaliga cu branza brie
Lili Liliana- Mamaliga in fel si chip
Elena Toma – Ziua internationala a mamaligii sau “Mamaligari din toate tarile uniti-va!”
Gabriela Petre – Mamaliga la gratar cu tocanita de ceapa
Andreea Denisa-Dea’s Cakes – Mamaliguta cu sote de ciuperci
Brindusa – Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody mary
Dana Burlacu Visternicu – Mamaliga cu cartofi
Iuliana Florentina Avram – Polenta taragna

37 thoughts on “Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie)

  1. :)) Foarte utila lectia!
    Eu stiam doar asocierea mamaliga, sarmale si vin rosu 😉
    Ca de obicei mi-am imbogatit cultura culinara dupa o vizita in bucataria dumneavoastra :)
    Multumesc!

  2. Maestro, nu pot decat sa confirm cele spuse, fireste le reiterez, cu o discreta completare la prima zicere: apai, daca mamaliga-i pentru mai multe persoane, fireste si apa fierbe mai greu, …personal, eu as lua doua palinci!

  3. Pingback: Am pus-o de mamaliga | Aphextwinz's Blog

  4. Pingback: Mamaliga cu lapte | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu

  5. Pingback: Disturbingly Delicious - Crispy Polenta with Herbs, Sun-dried Tomatoes and Gorgonzola

  6. Pingback: Mamaliga fiarta in lapte de cocos | Retetele Mele Dragi

  7. Pingback: Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”) | Arta culinara cu Doina

  8. Pingback: Bulz taranesc cu oua de prepelita | Arome Culinare

  9. Pingback: Mămăligă,ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo | Sisters' Kitchen

  10. Pingback: Păstrăv cu mămăliguță și sos de usturoi | Food and beyond…

  11. Pingback: Tarta cu blat de mamaliga si spanac

  12. Pingback: Varză călită cu scăriță | Food and beyond…

  13. Pingback: Tricolorul românesc, ilustrat prin măncăruri autohtone - Kristofer.ro

  14. Pingback: Rulada de Mamaliga cu Ciuperci | Retete Culinare - Bucataresele Vesele

  15. Pingback: Mămăligă în straturi | My Blog

  16. Pingback: Mămăligă în straturi | Jurnal Gustos

  17. Pingback: Pseudo-polentologos / Fals tratat de mămăligologie | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.