Piure multicolor

200Una dintre cele mai banale garnituri, piureul – fie el doar din cartofi, fie din diverse alte legume “de coloratură” poate să-ți strice o bunătate de preparat sau, dimpotrivă, să ți-l evidențieze. Și asta, în primul rând, prin modul în care este prezentat. Gustul vine abia pe locul al doilea. Pentru că piureul poate fi “aranjat” în farfurie așa (sau chiar mai rău):

ori așa:

Dacă aveți răbdare să citiți mai departe, o să aflați cum puteți prezenta un piure (sau mai multe) care să vă dea pe spate invitații.

Ce vă trebuie?

  • 2 cartofi dulci;
  • 1 țelină mică (sau ½ țelină mare);
  • 3 cartofi albi, potriviți;
  • 2 – 3 buchețele de broccoli (poate fi și congelat);
  • ¼ legătură de pătrunjel verde;
  • 1 bucată de praz (5 – 6 cm), doar partea verde;
  • 50 + 50 g unt;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Curățați cartofii, cartofii dulci și țelina și tăiați-le în cuburi cam de 1 – 1,5 cm;

Curățați prazul și tăiați-l în rondele cât mai subțiri;

Spălați pătrunjelul, scurgeți-l și tocați-l mărunt;

Pregătiți 2 oale cu apă în care ați dizolvat câte 1 linguriță de sare – într-una veți fierbe țelina împreună cu cartofii dulci, iar în cealaltă cartofii obișnuiți și broccoli;

Puneți la fiert cartofii dulci împreună cu țelina, și fierbeți-le până când furculiță pătrunde ușor în ele – va dura cam 15 – 20 de minute de când începe să clocotească apa;

Separat, puneți la fiert cartofii “normali”, iar cam cu 5 minute înainte ca aceștia să fie bine pătrunși, adăugați și buchețelele de broccoli (nu le puneți de la început la fiert, întrucât fierb mult mai rapid decât cartofii, iar până se vor fierbe cartofii, broccoli o să devină terci);

Scurgeți apa din cele două oale, având grijă să mai rămână în fiecare câte 2 – 3 linguri de lichid, astfel încât piureurile să nu vă iasă prea uscate;

Peste cartofii dulci și țelină adăugați pătrunjelul tocat, o bucată de unt (cam 50 g), asezonați cu sare și piper, apoi pasați bine cu zdrobitorul de cartofi, până obțineți un piure de consistența dorită;

Procedați în mod asemănător și cu conținutul celeilalte oale, în care adăugați restul de unt (alte 50 g) și potriviți gustul de sare, apoi pasați;

Acum nu vă mai rămâne decât să “montați preparatul”. Bineînțeles că puteți sări peste această etapă, însă n-o să să vă mai cadă pe spate musafirii, pe care i-ați chemat la masă tocmai în acest scop. O să aveți nevoie de un gizmo, pe numele lui comercial “set de forme pentru deserturi și gustări”, care arată cam așa:

Puneți discul pe farfuria de servire, iar deasupra sa potriviți cilindrul gol. Pe acesta îl umpleți (total, până la jumătate, ori până la o treime) ajutându-vă de o lingură sau linguriță cu unul din piureuri. Nivelați folosindu-vă de capacul cu mâner, apoi completați stratul următor, nivelați, și așa mai departe, până când umpleți cilindrul: 2 – 3 straturi diferite sunt suficiente. Lăsați capacul pus. Acum, ținând cu o mână cilindrul în care aveți piureul, trageți cu mâna cealaltă discul de sub piure. Ridicați apoi încet cilindrul cu o mână, cu cealaltă presând ușor capacul peste piure. Ați rămas doar cu piureul cilindric acoperit cu capac. Nu ridicați capacul, că stricați toată strădania de până acum. Trageți-l ușor, pe orizontală, paralel cu fundul farfuriei (v-ar fi mult mai ușor dacă, înainte de a presa ultimul strat de piure, ați unge capacul – pe fața care vine în contact cu piureul – cu puțin ulei). Presărați deasupra rondelele fine de praz și gata. Ați terminat.

Dacă vi se pare prea complicat, treceți la planul B și puneți piureul în farfurii cu ajutorul unei lingurițe-cupă de înghețată.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S. Mai multe idei pentru piureuri găsiți aici. Sau click pe imaginea de mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.