Piure de conopidă cu praz

Mai deunăzi, vă povesteam cum se pot pregăti rapid niște fileuri de somon în stil teriyaki (rețeta o găsiți dând un click aici). Astăzi vă voi dezvălui modul în care puteți pregăti (chiar dacă nu la fel de rapid) o garnitură care se potrivește minunat cu preparatul anterior menționat: un piure de conopidă cu praz.

Ce vă trebuie?

  • O conopidă frumoasă și proaspătă, cam de 0,75 – 1 kg;
  • O bucată de praz (parte albă + parte verde), groasă cam de 2 – 2,5 cm și lungă de vreo 20 cm;
  • 3 – 4 linguri de sare marină;
  • 150 g iaurt grecesc cu 2% grăsime (dacă nu sunteți la regim, puteți folosi și iaurt cu 10% grăsime);
  • 20 – 30 g unt de calitate (cu minim 80% grăsime);
  • Sare și piper, după gust.

Cum procedați?

Desfaceți conopida în buchețele.

Cum multe gângănii au obiceiul de a se ascunde printre inflorescențele conopidei, e momentul să le poftiți afară. O metodă elegantă ar fi sărarea conopidei (3 – 4 linguri de sare), scufundarea ei în apă și lăsarea acolo măcar o jumătate de ceas. Vă garantez că nepoftiții chiriași vor evacua rapid stabilimentul (“locația”, cum s-ar zice în limbajul actual).

101

102

Curățați și tăiați bucata de praz în rondele nu mai groase de 2 – 3 mm.

103

104

Clătiți conopida (ca să îndepărtați sarea și “chiriașii”), apoi puneți-o la fiert, împreună cu prazul. Aveți grijă să puneți suficientă apă cât să le acopere.

Adăugați la fiert niscaiva piper proaspăt râșnit, acoperiți oala cu un capac și fierbeți până când se pătrunde conopida (Verificați starea acesteia înțepând-o cu o furculiță. Aceasta trebuie să pătrundă ușor în cotor). 20 – 30 de minute sunt arhisuficiente.

105

106

107

Scurgeți apa în care au fiert ingredientele (pentru orice eventualitate, păstrați ½ de pahar din aceasta, în caz că piureul iese prea consistent).

Păstrați un buchețel de conopidă pentru ornat, ca element de decor.

Peste legumele scurse adăugați iaurtul, apoi untul, și pasați totul manual. Nu vă recomand blenderul ori mixerul vertical, pentru că folosindu-le, deși economisiți timp, distrugeți bunătate de textură. Vreau să obțin un aspect rustic (cum ar zice specialiștii de la TV Paprika), și doar pasând manual compoziția îl voi realiza.

108

109

Și iată rezultatul final:

110

Ce să vă mai zic: piureul ăsta merge perfect în calitate de garnitură pe lângă niște fileuri de somon teriyaki.

Un pahar de vin alb (recomand un Chablis bine răcit) completează fericit un astfel de festin culinar, inclus în categoria mâncărurilor sănătoase.

207

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

One thought on “Piure de conopidă cu praz

  1. Pingback: Somon teriyaki cu piure de conopidă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.