Piure de cartofi cu ceva în plus

100Cartofi piure bănuiesc că știe să prepare toată lumea. De regulă se folosesc cartofi albi, mai fărâmicioși, care se curăță, se taie în cuburi mici și se fierb în apă cu sare cam 10 – 20 de minute (depinde de soiul cartofului), după care se scurg (total sau parțial – păstrându-se și puțin din apa în care au fiert) și apoi se pasează cu furculița sau cu o unealtă specială (zdrobitor de cartofi), adăugând totodată în compoziție diverse ingrediente: unt, lapte, smântână, iaurt etc. Uneori se mai adaugă pătrunjel sau ceapă verde tocate mărunt. Unii îl fac mai moale și mai fluid, alții îl preferă mai grosier ori mai solid. În fine, nu există un standard unanim acceptat pentru fluiditatea, onctuozitatea și visco-elasticitatea unui piure de cartofi.

Dar nu despre reologia piureului de cartofi vreau să vă vorbesc, ci despre un piure – așa cum spune titlul – cu ceva în plus. Nu este vorba de cine știe ce condimente sau ingrediente exotice.

Ce vă trebuie?

  • 3 cartofi albi (cam ½ kg în total);
  • ½ țelină mare (~150 – 200 g);
  • 4 – 5 buchetele de broccoli;
  • 40 g unt (80% grăsime);
  • 50 mL Lapte (3,5% grăsime);
  • Sare – după gust.

Cum procedați?

  • Curățați cartofii și tăiați-i în cuburi mici de dimensiuni aproximativ egale: 1,5 – 2 cm;
  • Procedați în același mod cu țelina;
  • Puneți cartofii și țelina la fiert în apă cât să le acopere, în care ați dizolvat ½ linguriță de sare;
  • Fierbeți cu vasul parțial acoperit cam 15 – 20 de minute;
  • Adăugați buchețelele de broccoli și mai lăsați să fiarbă încă 4 – 6 minute;
  • Scurgeți apa în care au fiert legumele, și păstrați un buchețel de broccoli pentru decor;
  • Adăugați peste legume puțină sare, unt și zdrobiți amestecul;
  • În piureul astfel format adăugați laptele treptat, până când ajungeți la consistența dorită.

Un asemenea piure stă foarte bine pe lângă niște fileuri de pește pane (combinație testată), dar merge și cu pui, vită sau porc.

S-aveți poftă si să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.