Pilaf boieresc

_200

Un fel de mâncare recomandat persoanelor care au oroare de spălatul vaselor. Toată povestea se desfășoară într-un singur recipient, recipient care trebuie să îndeplinească doar două condiții. Primo: să poată fi utilizat atât pe plită cât și în cuptor. Secundo: să fie suficient de încăpător pentru a primi în el 120 g de orez, 450 g carne și aproape 1 L de lichid (vin + supă). Acu’, dac-am zis deja carne și orez, plită și cuptor, probabil că v-ați gândit imediat la pilaf. Și n-ați greșit, că asta va ieși în final, un pilaf boieresc. L-am botezat așa după ce-am constatat că se deosebește de mai multe pilafuri naționale: arăbesc, turcesc, sârbesc, peruvian, ori chiar caraibian. N-am putut să-i zic nici pilaf românesc, că-i făcut cu untură de rață ungurească 😉 . Și dacă tot e făcut cu carne macră, grăsime nobilă și vin de soi, m-am gândit că ar sta bine pe masa boierilor. Așa că i-am zis pilaf boieresc. Și așa i-a rămas numele.

Ce vă trebuie?

  • 3 pulpe de pui dezosate (cam 400 – 450 g de carne în total);
  • 2 – 3 lingurițe de untură de rață (in extremis se poate înlocui cu 2 – 3 linguri de ulei vegetal);
  • ½ cană (100 – 120 g) de orez cu bob rotund;
  • 1 ceapă mică, galbenă;
  • 1 morcov mediu;
  • 1 ardei gras roșu, mic;
  • 200 mL vin alb, sec;
  • 3 căni (750 mL) supă de pui (dacă n-aveți, o puteți înlocui cu un volum echivalent de apă fierbinte);
  • Sare, piper – după gust;
  • 2 – 3 fire de coriandru sau pătrunjel verde, pentru decor.

Cum procedați?

Tăiați carnea în cuburi mici.

Morcovul, curățat și spălat, îl dați prin răzătoarea mică.

Ceapa curățată o tocați mărunt, la fel și ardeiul gras, în prealabil curățat de sâmburi, cotor și nervuri și bine spălat.

Într-un ceaun încăpător puneți la încins grăsimea de rață, în care înăbușiți la foc mediu carnea de pui vreme de vreo 5 – 6 minute, până când își schimbă culoarea.

Adăugați legumele (ceapă, morcov, ardei) și căliți încă vreo 5 minute, neuitând să amestecați în ceaun cu simț de răspundere.

Adăugați orezul, amestecați, mai căliți (sub amestecare continuă) încă 1 – 2 minute, apoi stingeți cu vin și fierbeți totul încă 2 – 3 minute, pentru a-i lăsa alcoolului din vin timp să se evapore.

Reduceți focul la minim, adăugați o cană de supă fierbinte și fierbeți totul încetișor. Când observați că orezul a absorbit supa, adăugați, treptat, câte o jumătate de cană de supă.

Cam după un sfert de ceas în care nu uitați să completați zestrea de lichid a pilafului și să mestecați ușurel, turnați în ceaun supa care v-a mai rămas, potriviți gustul de sare și piper, apoi introduceți ceaunul în cuptorul în prealabil încins la 200 ˚C.

Lăsați-l acolo, neacoperit, fără a mai umbla în el, cam 30 – 35 de minute. În ăst timp ar trebui să se săvârșească lucrarea, fără să mai rămână lichid excedentar și fără să se afume ori să se ardă. În caz contrar, vorba sasului, “ghinion”.

De-acuma pilaful boieresc este numai bun de pus în farfurii. Puteți să-l însoțiți ori cu castraveți murați, ori cu o salată de trufandale: roșii cherry, castraveți, măsline, ceapă verde, asezonată cu sare și ulei de măsline, eventual și-un strop de oțet balsamic. Și ca să vă boieriți până la capăt, turnați-vă și-un pahar de Sauvignon Blanc, rece și sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.